Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Preminuo don Giacomo Raineri

U Rosetu degli Abruzzi u Italiji, 18. rujna preselio se Gospodinu u 80. godini života don Giacomo Raineri. Raineri je bio prezbiter itinerant koji je 42 godine bio itinerant katehist, odgovorni nacionalne ekipe Neokatekumenskog puta za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Sprovodnu misu u petak 20. rujna u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Rosetu degli Abruzzi predvodit će biskup mons. Lorenzo Leuzzi.

Don Giacomo rođen je 25. srpnja 1939. godine u Palazzolo sull’Oglio, mjestu pokraj Brescie u Italiji. Kao mladić osjetio je poziv na svećeništvo i ušao u Kongregaciju Svete Nazaretske obitelji čiji je osnivač bio sv. Giovanni Battista Piamarta. Nakon završenog studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana, zaređen je za svećenika 15. srpnja 1967.  Godine 1971. na Papinskom sveučilištu Sv. Anselma u Rimu postiže magisterij iz liturgije. U prvim godinama prezbiterata bio je ljevičarski usmjeren, kako je sam govorio, nosio je crvenu kravatu umjesto svećeničkog odijela. Međutim, negdje pri kraju poslijediplomskog studija sudjelovao je na jednom simpoziju pastoralne liturgije u Rimu gdje upoznaje Kika Argüella i Carmen Hernandez, inicijatore Neokatekumenskog puta. Prema vlastitom svjedočenju susret s Kikom i način na koji ga je Kiko Argüello pozdravio i zagrlio za njega je značio korjenitu promjenu u njegovom životu. Don Giacomo je govorio o pogledu Kika Argüella koji je duboko prožeo njegovu dušu. Živio je tada krizu svoga prezbiterata. Tada se upoznao s neokatekumenskim zajednicama i navještaj Radosne vijesti za njega je značio korjenitu preobrazbu njegove nutrine.

Teologija koju je godinama studirao sišla je u srce nakon što je na katehezama Neokatekumenskog puta čuo navještaj Božje ljubavi. „Za mene su Kikov pogled i pažnja pri prvom susretu i živa Božja Riječ značili povratak u istinski život“, rekao je jednom prilikom Raineri.

Nakon tog iskustva i slušanja kateheza Neokatekumenskog puta prihvaća kateheze u svojoj župi u Rosetu degli Abruzzi i ulazi na Neokatekumenski put. Vrlo brzo osjeća snažan poziv za misionarskim djelovanjem iz zahvalnosti za dar oživljavanja njegove vjere i svećeničkog poziva. Nedugo zatim njegov poglavar daje mu dopuštenje za itineranciju – misionarsko poslanje, kako bi sudjelovao u misijama i mogao dati svoj život za Novu evangelizaciju.

Na poziv fra Ljudevita Gregova iz župe sv. Obitelji u Splitu 1977. Kiko Argüello i Carmen Hernandez formiraju ekipu itineranata u kojoj su bili Giacomo Raineri, Lucia Toso i Giorgio Carnelos. Iste godine ta je ekipa na čelu s don Giacomom, dopuštenjem i pastirskom mudrošću mons. Frane Franića, tadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa, započela kateheze u spomenutoj župi sv. Obitelji u Splitu. Te godine osnovana je prva zajednica Neokatekumenskog puta na ovim prostorima.

 

Od tada don Giacomo, zajedno s Luciom Toso, i mnogim mladićima članovima ekipe kroz godine evangelizacije i sada već 12 godina s Tomaszom Marinowskim neumorno do zadnjeg dana svoga zemaljskog života nastavio je djelo evangelizacije na prostorima Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Unatoč krhkom zdravlju, ali uvijek s velikom ljubavlju za ove narode, evangelizirao je sa svojom ekipom godinama po raznim župama i biskupijama. Ovaj tihi i nenametljivi rad donio je mnoge plodove kako za lokalnu tako i za sveopću Crkvu. Plodovi djelovanja ovoga neumornog radnika u Božjem vinogradu i njegovog iskustva Uskrslog Isusa Krista su mnogi spašeni brakovi, duhovna zvanja mladića i djevojaka, obitelji s brojnom djecom. Poseban plod evangelizacije su brojni katehisti koje je don Giacomo sa svojom ekipom kroz godine evangelizacijskog rada strpljivo i ustrajno formirao.

Kako je Služba Riječi Božje jedan od tronoga na kojima počiva katekumenat i kršćanska formacija na Neokatekumenskom putu, na poticaj don Giacoma Raineria, preko braće iz Neokatekumenskih zajednica, a poimence preko o. Berarda Barčića, Kršćanska sadašnjost je započela i 1994. tiskala prvo izdanje Jeruzalemske Biblije na hrvatski jezik (usp. Jeruzalemska Biblija, Napomene, XVI.). Godine 1991. na poziv biskupa Antuna Bogetića, tadašnjeg porečkog i pulskog biskupa, osnovano je sjemenište „Redemptoris Mater“ u Puli gdje je do sada zaređeno 76 svećenika. Kasnije je osnovano i sjemenište „Redemptoris Mater” u Sarajevu. Don Giacomo je poštivao svako zvanje za posvećeni život i prezbiterat. Posebnu brigu i ljubav imao je za duhovna zvanja. Naročitu pozornost je posvećivao brojnim mladićima koji su osjećali poziv na prezbiterat i koji su se pripremali za ulazak u sjemenište. Gospodin je dopustio da svoj zemaljski put završi kratko nakon konvivencije mladića koji se upućuju u sjemeništa „Redemptoris Mater“ po cijelome svijetu (koja je trajala do nedjelje, 15. rujna 2019. godine). Danas na ovim prostorima postoji 230 zajednica, 9 Missio ad gentes i obitelji u poslanju.

Raineri je usnuo u Gospodinu okrjepljen svetim sakramentima u srijedu 18. rujna u jutarnjim satima. Diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, jučer u večernjim satima, slavljene su mise zadušnice i večenje molitve za dušu neumornog navjestitelja Kristove ljubavi.

Najave