Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

In memoriam: vlč. Ivan Macinić

Vlč. Ivan Macinić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, osnažen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu  preminuo na blagdan sv. Mihaela, Gabriela i Rafaela arkanđela, u subotu, 29. rujna 2018. godine, u Svećeničkom domu Betanija u Puli u 79. godini života i 53. godini svećeništva.

Vlč. Macinić rođen je 27. studenog 1939. godine u naselju Močitada, blizu sela Rakotule, nedaleko Karojbe, od oca Šimuna i majke Antice r. Dobrilović, kao prvi od trojice sinova, kasnije je dobio braću Marija i Antona – Dušana.  

Sakrament krštenja primio je u selu Rakotule, u župnoj crkvi sv. Roka, dan nakon rođenja, 28. studenog 1939. godine. Sakrament svete potvrde primio je u Karojbi.

Osnovnu školu pohađao je u selima Pahovići, Rakotule, Radoslavi, Brig i u Karojbi od 1946. do 1951. godine. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Biskupskom sjemeništu u Pazinu gdje je položio maturu 24. lipnja 1959. godine. U Pazinu je pohađao i Visoku teološku školu, od 1961. do 1966. godine. Diplomirao je 1967. godine s radom na temu „Ples kao društveno sociološka igra“.

Red đakonata primio je Pazinu, 4. travnja 1965. godine po rukama tadašnjeg ordinarija mons. dr. Dragutina Nežića, a on ga je iste godine, 11. srpnja, zaredio za svećenika. Mladu misu proslavio je 22. kolovoza 1965. godine.

Pastoralno je djelovanje na Njivi Gospodnjoj započeo 4. kolovoza 1965. godine kao duhovni pomoćnik u Poreču i Fuškulinu gdje ostaje sve do 30. studenog 1966. Tada biva imenovan kapelanom u Oprtlju i tu službu vrši do kolovoza 1967. godine. U istom vremenskom razdoblju excurrendo iz Oprtlja upravlja župom Završje. Župnikom u Tinjanu i Bermu imenovan je 25. kolovoza 1967. godine te ondje ostaje do umirovljenja u kolovozu 2018. godine.

U više je navrata obnašao službu dekana Pazinskog dekanata te je u više saziva bio član Svećeničkog vijeća biskupije. Devedesetih godina obnašao je službu nadzora za vjeronauk u školama, a i predavao je vjeronauk u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile te u pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora. Od stranih jezika aktivno se služio talijanskim, francuskim, njemačkim i španjolskim jezikom.

Nakon duže bolesti i višekratne hospitalizacije u pulskoj Općoj bolnici, vlč. Macinić je preminuo u Svećeničkom domu Betanija u Puli.

Misa za pokojnika bit će u ponedjeljak, 1. listopada  2018. godine u 16 sati u župnoj crkvi u Tinjanu. Sprovod će biti istog dana na groblju u Rakotulama.

Vlč. Macinić je župama Tinjan i Beram upravljao punih 51 godinu, što je jedno od najduljih službovanja neprekidnog staža u jednoj župi na području Porečke i Pulske biskupije. U tih više od pola stoljeća skrbio za sakramentalni, no i za vjerski život općenito, mnogih generacija. Prigodom proslave njegovog zlatomisničkog jubileja, 2015. godine, istaknute su značajne brojke podijeljenih sakramenata tijekom njegovog dugogodišnjeg staža u Tinjanu u Bermu: kršteno je više od 530 djece, pričešćeno više od 560 djece, krizmano njih više od 600, vjenčalo se više od 250 parova, a na vječni je počinak obredom sprovoda otpraćeno više od 700 osoba. Pribrojimo li tome i one u prvim godinama službe u Poreču, Fuškulinu, Oprtlju i Završju, te one u tri godine nakon zlatomisničkog jubileja, svi su ti brojevi još poprilično veći. Prigoda je to da se, kao i kod svakog sprovoda svećenika sjetimo uputiti Bogu zahvalnu molitvu za sve što naši svećenici čine nastojeći ljude približiti Bogu. 

 

Najave