Umirovljeni svećenik Nikola Kos, koji je u 89. godini života i 61. svećeništva preminuo u Puli u Svećeničkom domu Betanija pokopan je u Poreču, na Gradskom groblju, u subotu, 15. rujna 2018. Sprovodnu misu u grobljanskoj crkvi BDM od Karmela predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru, uz koncelebraciju dvanaest svećenika.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo kaka se je pokojni odlikovao velikom gorljivošću i požrtvovnošću u svećeničkom djelovanju. Okupljao je vjernike na molitvene susreta, a usprkos poodmaklim godinama bio je vrlo uspješan u župnoj katehezi za djecu i mlade te u brizi za bolesnike i umiruće. Ostavio je iza sebe svijetli trag produhovljenoga i vrlo zauzetog  svećenika, do kraja posvećenog b rizi za duhovno dobro naroda. . Podsjetio je kako je pokojnik svoju svećeničku službu započeo kao franjevac a posljednjih dvadesetak godina, prihvaćen od pokojnog biskupa Antuna Bogetića, kao svećenik Porečke i Pulske biskupije. Mons. Milovan je podsjetio kako je pokojnik vršio pastoralnu službu u raznim župama Porečkog dekanata.

Naša je biskupija zahvalna Bogu za svećeničko djelovanje vlč. Kosa i za sve godine njegove prisutnosti i plodnog svećeničkog rada u našim župama, istaknuo je mons. Milovan. U posljednjim godinama, pritisnuti bolešću nastavio je na drugi način služiti Bogu u narodu prikazujući Bogu trpljenje i molitvu te pripremajući se duhovno i sazrijevajući za konačni susret s Gospodinom.

Biskup se u nastavku osvrnuo na riječi iz Evanđelja „Ja sam Uskrsnuće i Život, tko u mene vjeruje živjet će ako i umre.“ te istaknuo kako se sva naša i pouzdanje temelji na činjenici Isusova uskrsnuća, u Vjerovanju to izričemo kao svoju vjeroispovijest.  Propovjednik je u nastavku citirao papu Pavla VI. Istaknuvši njegove riječi „Pred činjenicom smrti najveći od svih događaja moga života jest susret s Kristom, koji je sam život.“, te citiravši u nastavku promišljanje tog blagopokojnog rimskog prvosvećenika o potrebi promatranja život au perspektivi susreta s Kristom.

Po završetku sprovodne mise okupljeni svećenici i vjernici ispratili su pokojnikov lijes na njegovo posljednje počivalište u svećeničkoj grobnici Prvostolnog porečkog kaptola sv. Maura.  

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.