Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Sprovod vlč. Nikole Kosa

Umirovljeni svećenik Nikola Kos, koji je u 89. godini života i 61. svećeništva preminuo u Puli u Svećeničkom domu Betanija pokopan je u Poreču, na Gradskom groblju, u subotu, 15. rujna 2018. Sprovodnu misu u grobljanskoj crkvi BDM od Karmela predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru, uz koncelebraciju dvanaest svećenika.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo kaka se je pokojni odlikovao velikom gorljivošću i požrtvovnošću u svećeničkom djelovanju. Okupljao je vjernike na molitvene susreta, a usprkos poodmaklim godinama bio je vrlo uspješan u župnoj katehezi za djecu i mlade te u brizi za bolesnike i umiruće. Ostavio je iza sebe svijetli trag produhovljenoga i vrlo zauzetog  svećenika, do kraja posvećenog b rizi za duhovno dobro naroda. . Podsjetio je kako je pokojnik svoju svećeničku službu započeo kao franjevac a posljednjih dvadesetak godina, prihvaćen od pokojnog biskupa Antuna Bogetića, kao svećenik Porečke i Pulske biskupije. Mons. Milovan je podsjetio kako je pokojnik vršio pastoralnu službu u raznim župama Porečkog dekanata.

Naša je biskupija zahvalna Bogu za svećeničko djelovanje vlč. Kosa i za sve godine njegove prisutnosti i plodnog svećeničkog rada u našim župama, istaknuo je mons. Milovan. U posljednjim godinama, pritisnuti bolešću nastavio je na drugi način služiti Bogu u narodu prikazujući Bogu trpljenje i molitvu te pripremajući se duhovno i sazrijevajući za konačni susret s Gospodinom.

Biskup se u nastavku osvrnuo na riječi iz Evanđelja „Ja sam Uskrsnuće i Život, tko u mene vjeruje živjet će ako i umre.“ te istaknuo kako se sva naša i pouzdanje temelji na činjenici Isusova uskrsnuća, u Vjerovanju to izričemo kao svoju vjeroispovijest.  Propovjednik je u nastavku citirao papu Pavla VI. Istaknuvši njegove riječi „Pred činjenicom smrti najveći od svih događaja moga života jest susret s Kristom, koji je sam život.“, te citiravši u nastavku promišljanje tog blagopokojnog rimskog prvosvećenika o potrebi promatranja život au perspektivi susreta s Kristom.

Po završetku sprovodne mise okupljeni svećenici i vjernici ispratili su pokojnikov lijes na njegovo posljednje počivalište u svećeničkoj grobnici Prvostolnog porečkog kaptola sv. Maura.  

Najave