Petak, 29 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

“Budite činjenica, a ne samo tvrdnja.”

U subotu, 10. lipnja, Mauro Boccadoro, Dejvis Martinović i Goran Levak primili su red prezbiterata i postali novi svećenici Porečke i Pulske biskupije. Misu i obred ređenja u pulskoj prvostolnici predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša uz koncelebraciju šezdesetak svećenika. Misi su nazočili i rektori bogoslovija gdje su ređenici stekli formaciju: rektor Međunarodne bogoslovije Sedes Spientiae u Rimu don Julio Dieguez, rektor Bogoslovije „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. dr. sc. Mario Tomljanović, te rektor, preč. Piergiorgio De Angelis, i odgajatelji iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

Biskup je na početku homilije izrazio nadu da će ta tri nova svećenička zvanja biti uspješna i na ponos obiteljima te mjesnoj i univerzalnoj Crkvi. Spominjući pitanje sv. Tome “Gospodine, ne znamo kamo ideš. Kako bismo znali put?” iz Ivanova evanđelja i Isusov odgovor “Ja sam put i istina i život.”, propovjednik je potaknuo ređenike da se ne boje pitati pojašnjenje i savjet, bilo kolege bilo vjernike u zajednicama koje im budu povjerene. No nadasve, neka nikada ne prestanu komunicirati sa samim Isusom kroz molitvu. Propovjednik je nadalje pojasnio Isusov odgovor „ja sam put“, najbolje nas na pravi put upućuje onaj koji nas jednostavno pozove da idemo s njime, ka istome cilju, tako čini Isus, on je sam to putovanje.

Upravo tako mi svećenici trebamo biti predvodnici svojih župnih zajednica, voditi ljude ka pravome Cilju, istaknuo je propovjednik. U konačnici, zato svećenici i bivaju zaređeni, da bi ljude usmjeravali na pravi put i vodili ka Cilju. Istaknuvši nadalje kako je Istina, svetopisamski gledano, podudaranje srca i razuma, mons. Kutleša je pozvao ređenike da ono što riječima budu propovjedili svojim životom i svjedoče. Budite činjenica, a ne samo tvrdnja, naglasio je biskup. Duhovni rast traje cijeloga života, istaknuo je propovjednik pozvavši ređenike da rade na svome duhovnome rastu, te da vrijedno i marljivo budu uvijek na raspolaganju vjernicima, kako bi se pokazali dostojnima svega onoga što su obitelji i Crkva u njih ulagali, te da doista budu na ponos svojima bližnjima i biskupiji.

Biskup je na kraju izrazio zahvalnost roditeljima ređenika, radost zbog novih svećenika te pozvao okupljene vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja, za sve svećenike, a napose za umirovljene svećenike koji su cijeli svoj život djelovali na Njivi Gospodnjoj, neka im Gospodin bude najveća nagrada,  jer nema puta bez hoda, nema istine bez spoznaje i nema života bez življenja, zaključio je biskup.

Misu i obred ređen ja su glazbeno animirali kantori iz pulskog sjemeništa i katedralni župni zbor.  

Kratki curriculum vitae kandidata pročitan tijekom obreda ređenja. 

GORAN LEVAK, bogoslov Porečke i Pulske biskupije, rođen je 24. kolovoza 1989. godine u Kopru od oca Vlada i majke Mirjane, a odrastao u istarskom selu Livaki. Sakramenat krštenja primio je 22. listopada 1989. u Motovunskim Novakima gdje je i krizman 03. kolovoza 2003. Osnovno školsko obrazovanje stekao je u Karojbi, a potom upisuje opću gimnaziju u Pazinu. Kao maturant sluša kateheze Neokatekumenskog puta u Pazinu i započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Nakon mature upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu. Na drugoj godini studija čuvši snažan Kristov poziv za novu evangelizaciju u službi prezbitera ulazi u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli. 

 MAURO BOCCADORO, bogoslov Porečke i Pulske biskupije, rođen je 14. rujna 1972. godine u Ravenni, (Italija) od oca Gina i majke Pasqualine, kao najmlađi od troje djece. Sakrament krštenja primio je 08. listopada 1972. u župi S. Biagio u Ravenni, a sakrament potvrde 08. rujna 1985. u Fabrianu. Diplomirao je na području inženjerstva te stekao doktorat 2004., a potom radio kao znanstveni istraživač na Fakultetu tehničkih znanosti u Perugi. Tijekom boravka u Perugi započinje Neokatekumenski put u zajednici župe Santa Maria della Misericordia in Prepo. Na Kristov poziv na svećeništvo odgovara dajući svoju raspoloživost Crkvi da bude poslan bilo gdje za potrebe nove evangelizacije i Božjom providnošću biva dodijeljen 2010. godine Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli.

DEJVIS MARTINOVIĆ, Rođen 11.05.1993. u Varešu, kao prvi sin Dragana i Mirele. Kršten 04.07.1993 u župi Preobraženja Gospodinova u Borovici, primio sakrament svete potvrde 06.05.2007. u župi sv. Petra i Pavla u Rotimlji. Nakon što je osjetio poziv, maturirao u Pazinskom kolegiju i diplomirao na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa.

Homilija:

{mp3}170610-redjenje-homilija1{/mp3}

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 11. 6. 2017.

{mp3}170611vzc-cut{/mp3}

 

 

 

 

 

 

Najave