Danas, na Veliki četvrtak, slavimo tri obljetnice: 1. obljetnicu ustanovljenja sakramenta Sv. Euharistije, 2. obljetnicu ustanovljenja svećeničkog reda, 3. obljetnicu proglašenja Isusove nove zapovijedi ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (Iv 13,34). Danas se prisjećamo kako je Isus preoblikovao židovsku Pashu u Pashu Novog saveza.  Žarko vas preporučujem nebeskom zagovoru blaženog Miroslava Bulešića. Naš je Blaženik s nama i raduje se našem svećeničkom zajedništvu.

Draga subraćo u svećeništvu, želio bih vas prije svega ohrabriti u obavljanju vaše službe. Što budemo više djelovali u plodnom suglasju među sobom, to ćemo se lakše moći suočavati s teškoćama našega vremena. Budimo jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajmo jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

Kao vaš biskup, odajem vam priznanje za službu i svjedočenje, za svakidašnje predanje i vašu požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećujete svojim zajednicama ili drugom poslanju koje u ime Crkve vršite. Ostanite budni u molitvi i u duhovnom životu da biste mogli plodonosno vršiti svoje služenje: naučavajući, posvećujući i vodeći sve koji su povjereni vašoj brizi. Kao što je Krist žrtvovao svoj život za spas sviju, tako se i mi u Euharistijskoj žrtvi i u svom životu prinosimo Bogu za spasenje ljudi.

U ovo slavlje unosimo svakog našeg svećenika, dijecezanskog i redovničkog, kako bismo u radosti svećeničkog služenja bili jedni drugima pomoć i potpora. Molimo jedni za druge, a posebno za onu subraću koja su najpotrebnija. Molimo za onu našu braću koja nisu danas s nama, a posebno za onu braću koju je Bog pohodio kušnjom bolesti da strpljivo, u zajedništvu s Kristom, nose svoj križ. Kao što to redovito činimo, molimo danas i za onu našu subraću koja su posustala na putu svećeničke službe.

U ovoj Misi spominjemo se naših pokojnih svećenika, a posebno onih koje je Gospodin pozvao k sebi nakon prošlog Velikog četvrtka, a to je vlč. Božo Milanović. Preporučimo ga Božjem milosrđu.

Danas zahvaljujemo Bogu za tri prošlogodišnja mladomisnika: Zorana Cetinića,  Darka Kovačevića i Branimira Šapinu. Za svećeništvo se pripremaju  đakoni: Graziano Di Crescenzio, Leonard Škec i Wojciech Wlazl. Njima se radujemo te ih na putu svećeništva pratimo zajedništvom i molitvom.

Također i ove godine želimo se sjetiti i naših svećenika koji slave jubilarne godišnjice svećeničkog ređenja, dijamantni jubilej slave: Dragan Domšić, Antilije Krajcar i Ante Žufić; zlatni jubilej slavi Josip Zović, te srebrni jubilej slavi Piergiorgio De Angelis. Njima čestitamo i za njih molimo i zazivamo Božji blagoslov da ostanu vjerni u svome svećeničkom zvanju.

U nedjelju smo obilježili Isusov slavni ulazak u Jeruzalem i označili početak tjedna muke njegove koju nam evanđelisti zorno prikazuju. I dok promatramo Mesiju koji pati i umire, gledamo ujedno i silno mnoštvo onih koji  pođoše za Mesijom. Ako se zapitamo što moramo činiti da bi se spasili? Odgovor je da trebamo upoznati Istinu i ta Istina će nas osloboditi od svih zala. Krist je Istina i Svjedok Jedine Božanske istine. Konkretno bi to značilo.

Svi imamo slijepe mrlje u našim životima, našim radnim navikama, i  u našim osobnostima. Često želimo  ostati u mraku, više volimo tamu nego svjetlost. Trebamo zamoliti Isusa da ukloni uzroke našeg sljepila, tj. sebičnost, pohlepu, ljutnju, mržnju, predrasude, ljubomoru, ovisnost o zlim navikama i tvrdoću srca. Bog je naš Otac, pomaže nam vidjeti Krista jasnije, ljubimo ga nježno i slijedimo ga što prisnije.

Naša kultura ima slijepe točke. Često je slijepa za stvari kao što su ljubav, sreća, pravednost, istina, praštanje. Naša kultura  je postala anestezirana prema nasilju i ogromnoj patnji u svijetu oko nas. Nastavljamo destruktivnu praksu i odbijamo vidjeti posljedice bezbožnog ponašanja na ljudsko društvo. Ova  kulturna sljepoća može biti prevladana samo kada svatko od nas živi iskustvo Isusa koji prebiva u nama i u drugima, kroz osobnu molitvu i istinski sakramentalni život.

Molimo Boga da nam dadne sposobnost da možemo jasnije vidjeti Božje djelo u našim i životima drugih ljudi. Jedan mudrac napisa: „Vizija je umjetnost gledanja stvari koje su nevidljive.” Sjetimo se da ovaj dar pripada onima koji mogu vidjeti 'dobro' skriveno u zrnima  patnje i neuspjeha. Ona živi u onima koji nikada ne gube nadu. Pomolimo se za milost da možemo vidjeti i doživjeti prisutnost ljubavi i Božje opraštanje.

Ne dopustimo da nas svijet zaslijepi tako da zaboravimo naš pravi identitet i poziv da smo stvoreni od Boga i otkupljeni Isusovom krvlju; da smo posinjeni kao Božja izabrana djeca; tako da je naša uloga biti Božji predstavnici u našoj zajednici i u našem svijetu. Pozvani smo isticati način na koji pokazujemo ljubav i brigu za druge. Pozvani smo promicati pravdu i mir; dati primjer kako ljudi trebaju živjeti prema Božjim zakonima.

Ova Misa posvete ulja izriče zajedništvo biskupa sa svojim svećenicima, govori o tijesnoj povezanosti biskupa i svećenika, posebno u službi posvećivanja. Ulje je simbol Duha Svetoga, a istodobno nas upućuje na Krista, jer i sama riječ Krist znači Pomazanik. Ulje, i mazanje njime, usko je povezano s Kristom – Pomazanikom. Isusovo čovještvo je ispunjeno Duhom Svetim. Što smo povezaniji s Kristom to smo više ispunjeni Duhom Božjim. U našem nazivu kršćanin prisutno je otajstvo ulja. Naime, riječ kršćanin, kako su Kristovi vjernici bili nazivani već od početka Crkve, dolazi od Krista, Mesije, što znači Pomazanik.

U svetim je sakramentima posvećeno ulje uvijek znak Božjega milosrđa. Naše pomazanje za svećenike uvijek označava i zadaću - nositi ljudima Božje milosrđe. Mi smo po službi navjestitelji i nositelji Božjega milosrđa svojoj braći i sestrama. Neka u posudama našega života nikada ne ponestane ulja milosrđa. Vrijeme provedeno s Gospodinom u razmatranju Riječi, u primanju sakramenata, u postojanoj molitvi to će nam omogućiti.

A vas, predragi vjernici, pozivam da svoje svećenike pratite postojanom molitvom i kršćanskom ljubavlju kako bi mogli vjerno izvršiti poslanje koje im je Krist povjerio. Neka nas sve prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije i blaženog Miroslava Bulešića.

Poreč, 9. travnja 2020.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.