Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Proslava blagdana sv. Franje u Pazinu

U pazinskom franjevačkom Samostanu Pohođenja Marijina, blagdan utemeljitelja Franjevačkog reda, sv. Franje Asiškog, proslavljen je svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu, u suslavlju s više svećenika iz Pazinskog i okolnih dekanata. Na misi se okupio veliki broj vjernika koji su posvema ispunili samostansku crkvu.

Ta je misa ujedno bila i oproštaj od jednoga od tamošnjih fratara, fra Drago Vujević, dobio je novo poslanje, ide u misije u Južni Sudan. On je trenutno u Zagrebu na pripremama, ali se je došao oprostiti od subraće u pazinskom samostanu. Vjernici su mu tom prigodom izrazili zahvalnost, privrženost i podršku.  

Vlč. Zgrablić je u prigodnoj homiliji naglasio važnost mira u životu svakoga čovjeka. Stojimo danas pred životom čovjeka koji, mogli bi reći, sjedne strane nije imao mira, ali nije bio ispunjen nemirom. Nije imao mira jer je bio potpuno predan, nije tražio ništa za sebe, niti je razmišljao o sebi, ni kako bi nešto stekao, sebi nego se davao. Nama davanje stvara frustracije, ne dobivamo odgovor, ako i ne odustanemo, razočarani smo. Sv. Franjo se je dao i darovao bez računice, bez rezerve, poput Isusa. Želio je nasljedovati Krista, zato se je trudio potpuno se davati. Prihvatio je sve križeve života, zato jer je ljubio Krista po svakome križu, ljubio ga je do te mjere da se i tijelom suobličio raspetom Kristu, zadobio je njegove biljege na tijelu. No fizički biljezi se ne bi dogodili da nije njegovo srce bilo obilježeno, otpečaćeno ljubavlju i predanjem, življenjem i umiranjem za Isusa Raspetoga. Molio je Gospodina ‘daj da oćutim u svome srcu ljubav koju si imao ti kad si na križu bio raspet i umirao za nas’. Poanta svih naših sakramenata, pobožnosti, molitava nije u njima samima nego nas žele dovesti toj ljubavi. Ova sveta misa je naš susret s Isusom Raspetim. Sveci su to razumjeli. Sveti Franjo je bio čovjek do zadnjeg komadića kosti i kože, čovjek poput nas, koji je živio kao i mi, ali je to shvatio i izdignuo se. Želio je najviše ljubiti Isusa. U toj ljubavi je rastao. Naravno da to nije išlo lako. I mi želimo rasti, ali ne želimo trud, napor, ne želimo umirati. Sveti Franjo je to prihvatio. Bio je spreman umrijeti kao mučenik, ali je i živio za Isusa. Ta nas njegova ljubav i oduševljava i posramljuje, naglasio je vlč. Zgrablić.

Na kraju misnoga slavlja najavljena je prva misa za mlade koja će se u tom samostanu održati u petak 12. listopada u 20 sati.

{gallery}galerijemale/181004franjopazin/{/gallery} 

Najave