Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković u Puli

U nedjelju, 8. srpnja 2018., godine svečano je u crkvi Svetog Josipa u Puli proslavljen spomen blažene Marije Propetog Isusa Petković. Taj se spomen u toj župi redovito slavi od izgradnje nove crkve, od 2004. godine.

Kod posvete crkve svetog Josipa i oltara, 14. studenoga 2004., tadašnje poglavarice Zajednice sestara Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala blažena Marija Petković, darovale su relikvije blaženice (proglašena blaženom 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku) koje su s relikvijama porečkih mučenika sv. Mavra i Eleuterija postavljene u podnožje oltara. Blažena Marija od Propetog Isusa Petković proglašena je blaženom 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku.  Od tada se uz zaštitnika svetog Josipa u toj crkvi i u župi slavi blažena Marija Petković kao suzaštitnica. K tome treba dodati i to da je blažena Marija Petković već 1947. godine poslala svoje sestre u Pulu u župu Svetog Josipa i djelovale su u pulskoj bolnici. I danas njezine sestre djeluju u Puli, u župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu gdje vode Dječji vrtić „Marija Petković“.  I lijepo je bilo vidjeti u crkvi mnogo malene djece, njihove roditelje, časne sestre i suradnice iz vrtića.

Svečanu misu predvodio je vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe Uznesenja Marijina zajedno sa župnikom domaćinom vlč. Ivanom Prodanom. Pjevanje na misi je animirao župni zbor.

Predvoditelj misnog slavlja je u prigodnoj homiliji podsjetio na životni put blaženice te istaknuo kako je ona bila otvorena za Riječ Božju i primjerima je potkrijepio njezinu sklonost karitativnom djelovanju već od vrlo mlade dobi. „Svakome se darivala jer je u svakome vidjela Isusa Krista; posebno je voljela siromahe, kao što Krist voli nas i obogaćuje nas svojom ljubavlju“ istaknuo je propovjednik. Spominjući zapis iz Evanđelja o mladiću koji nije mogao odbaciti svoj imetak vlč. Lekaj je podsjetio da je blaženica odustala od toga da ima najveće bogatstvo – obitelj, kako bi se u potpunosti otvorila Božjoj volji, no Bog joj je, kao redovnici, dao novu, veću obitelj. Predvoditelj se je potom obratio okupljenoj djeci te im pojasnio da u njihovoj dobi ‘odgovoriti hrabro na Kristov poziv’ znači biti dobri i biti poslušni roditeljima. Pozvao je sve okupljene „da u kuću stave veliko raspelo koje će ih podsjećati na Krista koji se je žrtvovao za nas, te da nam to buide poticaj da semi žrtvujemo za druge.“

Na kraju mise su djeca iz vrtića „Marija Petković“ održali malu „akademiju“ – pjevali su i recitirali u čast blaženice. Nakon mise i nastupa mališana se pred crkvom i u dvoranama ponudilo sve prisutne kolačima, pićem i sladoledom i svi su se okupljeni zadržali u razgovoru i druženju. (G. Krizman)

Najave