U Murinama, jedinoj crkvi na području Porečke i Pulske biskupije posvećenoj Gospi Žalosnoj, taj je blagdan, u petak, 15. rujna 2017.,  tradicionalno proslavljen svečanim misnim slavljem koje je ove godine predvodio vlč. Dejvis Martinović, mladomisnik, kapelan u Umagu.

Koncelebrirali su svećenici i kapelani iz okolnih župa te vlč. Josip Grbac, župnik Umaga koji upravlja i crkvom u Murinama. On je na početku uputio pozdrav svim okupljenim vjernicima, a posebno ovogodišnjim krizmanicima koji su na tu misu stigli iz Umaga pješice, uz pratnju vjeroučitelja.

U izuzetno nadahnutoj homiliji propovjednik je biblijsku sliku Majke Božje i Ivana apostola pod Isusovim križem razmotrio napose kroz tri glavna aktera, sagledavši ju iz perspektive svakodnevnog života. Isus, koji se nalazi u najtežim trenutcima svojega života, biva napušten, gotovo svi su se razbježali. Svaki čovjek u jednom trenutku svojega života osjeti taj osjećan napuštenosti, u bolesti ili u tuzi zbog smrti posebno drage osobe. Upravo tada, kada treba blizinu drugih, oni se udalje, razbježe, kao što su učinili i Isusovi učenici. Prirodna je to ljudska reakcija, rekao je vlč. Martinović, ljudi osjete strah od tih posebno teških situacija, ili se udalje zbog nesnalaženja u teškim okolnostima. Trenutak je da se zapitamo jesmo li i mi ponekad pobjegli od križa, umjesto da smo bili tu kada nas je bližnji trebao. U tom bi nam trenutku trebala biti uzor Majka Božja koja je ostala postojana pod križem, i suočila se sa ogromnom bili i patnjom. Ostala je postojana i unatoč tome što je izgledalo kao da je Bog iznevjerio svoje obećanje. Blažena Djevica Marija nam svojim primjerom pokazuje da budemo postojani u vjeri, da ne bježimo od teških situacija koje snađu naše bližnje, već da uz svoj, pomognemo i bližnjemu nositi križ. Najčešće je bližnjemu u potrebi i tjeskobnoj situaciji najpotrebnija jednostavno naša blizina i saznanje da se nalazi u našim mislima i molitvama, zaključio je vlč. Martinović.

Homilija:

Završnim zahvalama okupljenima se obratio župnik, vlč. Grbac. Zahvalio je svima koji se redovito brinu za održavanje te crkve, onima koji su sudjelovali u pripravi te svečanosti i domjenka koji je uslijedio za sve okupljene vjernike, te na poseban način predstavnicima gradskih vlasti koji su značajno sudjelovali u logističkim potrebama glede organizacije.

Svečano misno slavlje završeno je mladomisničkim blagoslovom, a druženje je nastavljeno uz zajednički objed.

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.