Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Svetkovina Uznesenja u Poreču

Središnje svečano misno slavlje o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak, 15. kolovoza 2017., u porečkoj prvostolnici predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša u suslavlju s katedralnim župnikom preč. Milanom Zgrablićem i drugim svećenicima.

Preč Zgrablić je na početku izrazio dobrodošlicu svim okupljenima, a s obzirom na nazočnost velikog broja gostiju koji svoj odmor provode u Poreču prigodnu dobrodošlicu izrekao je na talijanskom te njemačkom jeziku.

Za bolje razumijevanje današnje svetkovine, Uznesenja Blažene Djevice Marije, potrebno je sagledati dvije temeljne dogme katoličke vjere koje se odnose na njezin život, Bezgrešno Začeće te Uznesenje na nebo.  Te dvije dogme donesene su u dva različita povijesna konteksta sa stoljećem razlike. Dogma o Bezgrešnom Začeću donesena je u vrijeme napretka tehnologije i znanosti što je dovelo do oholosti čovjeka do te mjere da je želio staviti sebe, čovjeka, na mjesto Boga. No, tijekom vremena došli su ratovi i druga zla koja je donio takav čovjekov stav, te je današnji blagdan dizanje čovjeka iz onoga polog svijeta, iz grijeha. Crkva nam danas poručuje nekoliko misli vezanih uz današnju svetkovinu. Bog, Isus Krist nije dopustio da njegova Majka bude prepuštena propadljivosti ovoga svijeta. Kako je napravio intervent na početku njezina života, Bezgrešnim Začećem, jednako je tako i na kraju njezina života učinio da bude uznesena na Nebo dušom i tijelom. Zato mi danas slavimo taj blagdan. Ona je bila puna milosti i zaslugom svoga Sina uzdignuta je na nebo. Ona je Suotkupiteljica, uz svoga Sina sudjelovala je u svemu onome što je bilo po Božjoj volji. Ona je izvršavala Božju volju i što se je od nje tražilo ona je činila. Ona je molila i utjelovila molitvu „neka bude volja Tvoja“. I mi molimo tu molitvu Gospodnju, no često, u svakodnevnim i životnim izborima tražimo da se izvršava naša volja. Upravo stoga dolazi do problema u obiteljima i međuljudskoj komunikaciji općenito, jer svatko želi nametnuti svoju volju. Blažena Djevica Marija pokazala je kako čovjek može biti velik u malenosti, velik u jednostavnosti. To nije slabost već veličina. Nije veličina nekoga maltretirati, veće je veličina služiti drugim ljudima. Blažena Djevica Marija je imala posebne zasluge zato je uznesena na nebo, pa nije morala čekati, poput ostalih svetaca, dan Uskrsnuća. Danas nas Bog poziva da budemo čisti i sveti, da budemo hram Duha Svetoga, i da se ne predajemo grijehu nego da smatramo svoje tijelo od Boga dano, te da ne činimo stvari koje nisu u skladu s Božjim zakonom. Ova nam svetkovina poručuje da se trebamo čuvati grijeha, Blažena Djevica Marija mogla je biti uznesena upravo jer je bila bez grijeha. Mi smo uskrsnućem Gospodina našega Isusa Krista oslobođeni od grijeha, no ako činimo grijeh, i ako se stalno vraćamo postajemo robovi grijeha.

Blažena Djevica Marija nas poziva i daje nam snagu da je možemo zazvati i tražiti njezin zagovor, da nas zagovara kod svoga Sina. Nemojmo se bojati tražiti njezin zagovor i danas iznesimo svoje potrebe i prošnje koje nosimo u dubiti srca, da nam ih Bog može uslišati po njezinu zagovoru, zaključio je biskup.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao katedralni zbor.

Najave