Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava spomendana bl. Marije Propetog Isusa Petković

U nedjelju, 9. srpnja 2017., godine svečano je u župi Svetog Josipa u Puli proslavljen spomen blažene Marije Propetog Isusa Petković. Taj se spomen u toj župi redovito slavi od izgradnje nove crkve (2004.), pa je to već postala tradicija.

Kod posvete crkve svetog Josipa i oltara (14. studenoga 2004.) tadašnje poglavarice Zajednice sestara Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala blažena Marija Petković, darovale su relikvije Blaženice (proglašena blaženom 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku) koje su s relikvijama porečkih mučenika sv. Mavra i Eleuterija postavljene u podnožje oltara. Od tada se uz zaštitnika svetog Josipa u toj crkvi i u župi slavi blažena Marija Petković kao suzaštitnica. K tome treba dodati i to da je blažena Marija Petković već 1947. godine poslala svoje sestre u Pulu u župu Svetog Josipa i djelovale su u pulskoj bolnici. I danas njezine sestre djeluju u Puli, u župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu gdje vode Dječji vrtić „Marija Petković“.  I lijepo je bilo vidjeti u crkvi mnogo malene djece, njihove roditelje, časne sestre i suradnice iz vrtića.

Svečanu misu predvodio je vlč. Sergije Jelenić, kancelar Biskupije i bivši župnik župe Svetog Josipa zajedno sa sadašnjim župnikom vlč. Ivanom Prodanom. Pjevanje na misi je vodio župni zbor.

Predvoditelj je u homiliji naglasio, prema biblijskim tekstovima koji su se čitali, potrebu vjernika da svoj život usklade s voljom Božjom. Ono što je veliko i vrijedno u očima ljudi, to nije tako i u očima Božjim. Ono što ljudi preziru, odbacuju – poniznost, skromnost, siromaštvo, poslušnost – to je vrijedno u očima Božjim i ima sigurnu budućnost. Blažena Marija Petković je to u svom životu shvatila i prihvatila kao jedini put za sebe i svoje sestre. Riječju, pismom i nadasve svojim životom uvijek je na to pozivala i upućivala svoje sestre. Njihov je zadatak, što god radile, privoditi ljude Bogu, a ne sebi. Nije to uvijek lako. Često je to povezano sa žrtvom, patnjom, nerazumijevanjem. Ali i Isusov put je bio obilježen križem. A On je upravo po križu Spasitelj. I svaki vjernik je po krštenju postao drugi Krist i pozvan je spašavati ljude. Blažena Marija Petković je u tome bila postojana do kraja svog zemaljskog života i pokazala da je moguće u ovom životu slijediti Isusa, biti svet. Crkva je blaženu Mariju Petković zbog toga uzdigla na čast oltara da nam bude uzor, poticaj, sigurnost, da i mi poput nje možemo u svetosti slijediti Isusa Krista. Ta Bog nas sam poziva da budemo sveti. Potrebno je zato svaki dan biti spremni u svemu prihvaćati i vršiti volju Božju.

Na kraju mise su djeca iz vrtića „Marija Petković“ održali malu „akademiju“ – pjevali su i recitirali u čast Blaženice. Vrlo lijepo i pohvalno što pokazuje da časne sestre i suradnice u tom vrtiću ulažu mnogo u tu djecu.

Nakon toga se pred crkvom i u dvoranama ponudilo sve prisutne kolačima, pićem, sladoledom tako da su se još mnogo vremena svi zadržali u ugodnom razgovoru, druženju.

  

 

 

Najave