U srijedu 10. srpnja, spojile su se priključne rute iz Istre, iz Italije preko Slovenije i iz Pule u suradnji s Magisom koje su stigle preko Lanišća i Veprinca, s glavnom rutom koja je stigla iz Gorskog kotara.

Rute su se spojile u Rijeci kod crkve Sv. Jeronima gdje ih je dočekao dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić,koji im je ondje pokazao i kapelu Uznesenja Marijina, u koju je dolazio i bl. Alojzije Stepinac i službenica Božja Marija Crucifiksa Kozulić. Ondje su se i pomolili i zapjevali Majci Božjoj. Zatim su krenuli do Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje su se pomolili i zapalili svijeću. Trsatskim stubama (njih 417) stigli su do Majke Božje Trsatske, kojoj smo zapjevali i pomolili se u njenom svetištu. 

Sudionici Marijanskog zavjeta za Domovinu sudjelovali su navečer na misi koju je u trsatskoj bazilici predslavio fra Matija Koren, a dan kasnije nakon mise krenuli prema Driveniku i Novom Vinodolskom. U poticajnoj propovijedi osvrćući se na pročitani svetopisamski tekst o dvanaestorici apostole koje Isus poziva i naziva ih imenom, fra Matija je kazao da je apostolska služba jedinstvena. Njihova odgovornost za Crkvu je neponovljiva i kroz cijelu povijest Isus je taj poziv ponavljao i razotkrivao u djelima ljubavi. Krist želi da tu službu nikada ne prestanemo činiti i zato je određivao službu pastira kroz cijelu povijest. S druge strane, svi su pozvani poslušati Isusov poziv i biti graditelji kraljevstva nebeskog, kazao je fra Matija Koren.

Hodočašće organizira Bratovština “Marijanski zavjet za Domovinu”. Počelo je 8. lipnja misnim slavljem u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a završit će 21. kolovoza 2019. godine u Dubrovniku. Organizatori poručuju i pozivaju zainteresirane da im se priključe na nekoj od ruta, a sve potrebne informacije možete pronaći na njihovoj facebook stranici ili službenoj mrežnoj stranici: www.marijanskizavjet.hr

Organizatori poručuju kako se njihove aktivnosti ne ograničavaju samo na ovo hodočašće, nego kroz godinu četvrtkom organiziraju molitvu krunice za Domovinu. Molitva se organizira u više hrvatskih gradova, među njima i Rijeci i u njoj sudjeluju svi gradovi u isto vrijeme. (Izvor: www.marijanskizavjet.hr)

 

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.