Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

Ližnjanci hodočastili na Cres i Lošinj

Od subote, 6. do ponedjeljka, 8. listopada, 44 hodočasnika, većinom iz ližnjanske Župe sv. Martina biskupa, kojima su se pridružili i poneki i župljani župe sv. Agneze iz Medulina (5), sv. Feliksa i Fortunata iz Šišana (4), sv. Nikole iz Pješčane uvale (6) i iz Gospe od Mora (2) te umirovljeni bivši župnik Ližnjana vlč. Josip Zović, hodočastili su na Cres i Lošinj.

Prvoga dana su na Cresu posjetili samostan sv. Franje gdje im je fra Vitomir Glavaš ispričao povijest i djelovanje samostana, pokazao njihov vrt i muzej te ih počastio. Hodočasnici su ondje iskoristili priliku za kupovinu suvenira, a napose rakije od koromača iz tamošnje domaće proizvodnje.

Slijedeća postaja putovanja bio je benediktinski samostan gdje su ih dočekale koludrice Benedikta i Zvijezdana, benediktinke sv. Petra apostola, koje su im ispričale o svome obraćenju i djelovanju te objasnile kako provode dane i što nude posjetiteljima. Nakon molitve i šetnje Cresom otišli su u Veli Lošinj, u Kuću Betanija gdje su imali dogovoren smještaj. Nakon rasporeda po sobama su zajedno sa časnom Hijacintom i vodičkinjom prošetali gradom i posjetili njihove dvije crkve, crkvu sv. Antuna opata i crkvu Gospe od Anđela. Nakon povratka u Betaniju slavili su svetu misu. Uslijedila je večera te program s časnim sestrama uz molitvu.

U nedjelju ujutro su u kapeli zajedno sa časnim sestrama molili časoslov te nakon doručka otišli na sv. misu u Mali Lošinj, u crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije gdje ih dočekao župnik, vlč. Roberto Zubović.  Tijekom te su mise pro populo bila dva krštenja.

 Nakon mise uslijedio je posjet muzeju Apoksiomena te potom slobodno vrijeme za ručak i šetnju Malim Lošinjom. Po povratku u samostan hodočasnici su uz ostale sadržaje pogledali filmove o kući Betanija i o bl. Miroslavu Bulešiću. Dan su zaključili klanjanjem.

Trećeg dana hodočašća nakon doručka napustili su Veli Lošinj, prošetali Osorom te išli u Beli. U Belom su uz stručno vođenje posjetili Toš, župnu crkvu Rođenja Bl. D. Marije s romaničkim zvonikom i Centar za posjetitelje i Oporavilište za bjeloglave supove te nakon zajedničkog ručka uz molitvu krenuli na trajekt i svojim kućama.

To je hodočašće, prema riječima sudionika, bilo posebno obogaćujuće i zbog susreta sa većim brojem redovnika i redovnica iz raznih redova: u kući Betanija žive 4 časne sestre reda Milosrdnih sestara Svetoga Križa, u samostanu sv. Franje 4 franjevca konventualca, a u Benediktinskom samostanu 10 koludrica. Hodočasnici su im prigodom susreta uručili prigodni poklon s istarskom paštom i brošurama crkve M. B. od Kuj te razglednicama Ližnjana.

 {gallery}galerijemale/18108cres/{/gallery} 

Najave