Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

Svećenici Porečkog dekanata hodočastili u Karlovac

Rekolekcija svećenika Porečkog dekanata, u ponedjeljak, 4. lipnja 2018., bila je hodočasničkog karaktera, posjetili su Karlovac i tamošnje Nacionalno svetište sv. Josipa.

Svećenike Porečkog dekanata dočekao je mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta, te ih je upoznao s aktivnostima Svetišta i Župe BDM Snježne Karlovac  Dubovac na čijem se teritoriju nalazi Nacionalno svetište. Prisjetili su se prekrasnog hodočašća pjevača Porečke i Pulske biskupije o Josipovu prošle godine.

Mons. Sente je goste iz Poreča upoznao sa znamenitostima Starog Grada Dubovac te im pokazao župnu crkvu BDM Snježne u podnožju Dubovca. Potom su se priključili jednoj drugoj hodočasničkoj skupini koja je toga dana posjetila svetište, pobjednicima vjeronaučne olimpijade Zadarske biskupije. Zajedno s njima slavili su svetu misu koju je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, kojemu je porečki župnik i dekan Porečkog dekanata preč. Milan Zgrablić bio odgajatelj u zadarskom sjemeništu.

Nakon objeda, mons. Sente je gostima iz Poreča pokazao Karlovačku zvijezdu te ih upoznao s bogatom poviješću grada Karlovca. Uslijedio je posjet franjevačkom samostanu kroz kojega ih je proveo karlovački gvardijan fra Krunoslav Albert, OFM, pokazujući im prekrasnu crkvu Presvetog Trojstva, samostanski kompleks te bogatu zbirku umjetnina čuvanih u franjevačkom muzeju.

S obzirom na to da u Istri, u mjestu Sveti Petar u Šumi, djeluju oci pavlini, mons. Sente je goste iz Poreča odveo u pavlinski samostan na Kamenskom pored Karlovca gdje ih je dočekao otac Euzebije Josip Knežević, OSPPE, donedavni župnik u Svetom Petru u Šumi. Gosti su ondje u ugodnom razgovoru obogaćeni novim spoznajama, ali i očarani ljepotom obnovljene crkve, koja je u potpunosti bila razrušena u vrijeme Domovinskog rata, a zahvaljujući pavlinskoj zajednici iz Poljske u potpunosti je obnovljena. Nakon posjete pavlinskom samostanu gosti iz Porečkog dekanata su se sa svojim domaćinom uputili na Vinagoru gdje ih je dočekao vlč. Andrija Markač, vivodinski župnik te ih upoznao sa Župom Svetog Lovre na Vivodini. Vlč. Markač je i policijski kapelan u Karlovcu. Na povratku prema Karlovcu je mons. Sente svoje goste doveo i do župe Pohoda BD Marije u Mahičnu gdje je istarske svećenike sa životom župe upoznao vlč. Nikola Sanjković, župnik Mahična.

Zahvalni Bogu na novim spoznajama i na gostoprimstvu domaćina, ali i na ljepoti zajedništva koju je taj zajednički proveden dan iznjedrio, svećenici su se vratili u svoje župe ponijevši možda i poneku novu ideju za pastoralno djelovanje viđenu na tom putovanju. (G. Krizman)

 

 

Najave