Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Hodočašća

Župa sv. Pavla hodočastila u Krašić i Mariju Bistricu

U subotu, 21.4.2018., vjernici župe sv. Pavla iz Pule i njihovi gosti bili su na hodočašću u Krašić i Mariju Bistricu. Donosimo zapis jedne hodočasnice.

Kao i uvijek okupili smo se ispred naše župne crkve i u 6 sati ujutro krenuli s dva autobusa put  naših odredišta. Prekrasno proljetno jutro prerastalo je u još ljepši dan dok su naši autobusi hitro odmicali autoputovima.

Vrijeme je brzo  prolazilo uz molitvu, pjesmu i razgovor i već prije deset sati našli smo  se u Krašiću. U centru mjesta nalazi se lijepo uređena crkva Presvetog  Trojstva. Njen stari dio, u kojem stoji i stara krstionica kod koje je  kršten Alojzije Viktor Stepinac, sagrađena je krajem 14.stoljeća.Nova crkva građena je početkom dvadesetog stoljeća. Obje cine skladnu cjelinu. To vrijedno i lijepo zdanje prava je krašićka katedrala. U njoj  smo u deset sati slavili svetu misu. Nakon mise sadašnji krašićki župnik  ispričao nam je ponešto o blaženom Alojziju Stepincu od njegova rođenja  u neposrednoj blizini Krasica, preko djetinjstva i školovanja do  svećeničkog ređenja te preko biskupske časti do lepoglavskog i kasnije  krašićkog sužanjstva i na kraju mučeničke smrti u Krasicu 10.2.1960.

Nakon toga obišli smo stari župni dvor u kojem je Blaženik proveo  posljednje godine svog života i odakle se preselio u vječnost. Kuca je  lijepo uređena, kao i kompletan okoliš crkve. Pred crkvom posebno  privlači pažnju lijepi kip blaženog Alojzija Stepinca, postavljen u maju  1998. godine prigodom stote godišnjice njegovog rođenja.

Puni dojmova napustili smo Krašić i nastavili put prema Mariji Bistrici. To poznato i omiljeno Marijino svetište bilo je posebno drago i Alojziju  Stepincu. Godine 1935. on je zajedno s nadbiskupom Antunom Bauerom  okrunio crni lik Marije s Isusom zlatnom krunom kakovu su nosili drevni  hrvatski katolički kraljevi. Stigavši u Mariju Bistricu prošetali smo do  poznatog nam svetišta. Ovaj puta nije bilo uobičajene gužve, što je dalo  dodatni prisni ugođaj našoj posjeti Nebeskoj Majci. Okupili smo se u  crkvi i ona je začas bila ispunjena našom pjesmom na pozdrav Mariji. Zatim molitva, pozdrav i kratki nagovor nekadašnjeg krašićkog župnika, sada na službi u Mariji Bistrici, obilazak oltara, bezbroj neizgovorenih zaziva Majci, zajedničko slikanje – i napuštamo crkvu uz pozdrav i  obećanje: Doci ćemo Ti opet!

Nakon toga proveli smo još neko vrijeme u Mariji Bistrici, a onda se  uputili prema autobusima. Put kući protekao je u ugodnom raspoloženju uz  pjesmu, razgovor, ali i trenutke šutnje posvećene razmišljanju o svemu  lijepom sto smo proživjeli. Poseban ugođaj našem hodočašću dali su mladi koji su nam se pridružili u zaista lijepom broju.

I za kraj nekoliko riječi od onih koje sam upisala u knjigu dojmova u  Krašiću.

 

Blaženi Alojzije Stepinac, Ti koji si u našim srcima već odavno svet,

moli za hrvatski narod. Zagovaraj nas kod Nebeskog Oca, jer nam je Tvoj

zagovor vise nego potreban!

 

Majko Božja  Bistrička, moli za nas!

Najave