U četvrtak, 12. travnja, nakon jutarnje mise u crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu kod Fažane, policijski i vojni kapelani su sa svojim biskupom mons. Jurom Bogdanom pošli na studijsko putovanje i posjet Koparskoj biskupiji u Sloveniji, te popodne župi Oprtalj.

Voditelj i tumač po Istri bio je don Ilija Jakovljević, policijski kapelan u Policijskoj kapelaniji bl. Miroslav Bulešić  za Policijsku upravu istarsku. Vodič je progovorio o vjerskom i povijesnom stanju Istre između dva svjetska rata, jer je to vrijeme života i djelovanja bl. Miroslava Bulešića. Ključnu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta Istre imalo je istarsko svećenstvo i narodnjaci. Iredentizam i fašizam nastojali su na sve načine izbrisati hrvatski identitet Istre. Najveća stradanja su bila u vrijeme drugog svjetskog rata od strane nacista i fašista. Propašću fašizma svećenstvo aktivno sudjeluje u procesima priključenja Istre matici Hrvatskoj, čak su i dvojica svećenika potpisnici rujanskih pazinskih odluka. Na kraju tog procesa svećenstvo i njima bliski ljudi naći će se na udaru komunističke vlasti, te će jedan od brojnih nedužnih žrtava komunističkog sustava biti i bl. Miroslav Bulešić – istaknuo je vodič.

            Nakon prijepodnevnog posjeta Kopru i koparskom biskupu mons. Jurju Bizjaku, kapelani sa svojim biskupom su posjetili župu Oprtalj gdje ih je u župnoj crkvi dočekao vlč. Ante Tonči Jukopila. Vlč. Jukopila je progovorio o vjerskom stanju župe za vrijeme njegovog župnikovanja te goste upoznao s poviješću župe. Župnik je napose istaknuo s kojim se poteškoćama župa danas susreće: odumiranjem stanovništva, jačanjem nekih ideja koje su bile prije demokratskih promjena, a napose se osjeća potreba očuvanja hrvatskih i katoličkih vrijednosti kako u Oprtlju tako i šire. Nakon molitve župnik je goste proveo kroz mjesto te se uz razgovor i župnikovu travaricu druženje nastavilo uz bratski agape.

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.