Petak, 29 ožujka, 2024
Hodočašća

Pazin: 47. hodočašće bolesnika

Na Duhovski ponedjeljak, 5. lipnja 2017. u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina održano je 47. tradicionalno hodočašće bolesnika. Program je započeo prihvatom bolesnika, mogućnošću pristupanja sakramentu pomirenja te molitvom krunice.

Prije misnog slavlja okupljenima se, u ime domaćina obratio fra Drago Vujević. Misno slavlje je, uz koncelebraciju desetak svećenika iz župa središnje Istre, predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan. Sama je Djevica Marija prvi primjer i uzor hoda u vjeri, ona je živjela po vjeri koju je u srcu čuvala, rekao je propovjednik na početku homilije spominjući tu tradiciju hodočašća bolesnika koji pred likom Majke Božje dolaze tražiti utjehu u svojim patnjama. I većina molitvi Majci Božjoj temelji se upravo na pouzdanju u njezin majčinski zagovor.  Biskup je nadalje spomenuo dvije najveće europske hodočasničke destinacije, Fatimu i Lurd, naglasivši kako su ukazanja Djevice Marije u teškim vremenima njihova događanja , bila jedna posebna, jaka poruka čovječanstvu i poziv na obraćenje, pokoru i molitvu.  

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 6. 6. 2017.

{mp3}170606vzc-cut{/mp3}

Danas i ovdje na ovom molitvenom hodočašću molimo za snagu za podnošenje naših teškoća, za strpljivost i za životnu snagu, kako bismo i mi, poput nje, s vjerom gledali na svoj život vjerujući da nam je Bog uvijek blizu. Neka nam Duh Sveti pomogne gledati na naš život upravo Božji očima, gledati na trpljenje, križeve i patnju Božjim pogledom; to je teško, ali možemo imati velike duhovne koristi ako strpljivošću i predanjem  podnosimo te nevolje života, zaključio je biskup.

Nakon homilije nekoliko svećenika dijelilo je bolesničko pomazanje svima koji su to htjeli.

U završnom obraćanju, fra Drago Vujević se je, uz zahvalu predslavitelju i svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju tog 47. hodočašća bolesnika, napose sjetio fra Alfonza Orlića, dugogodišnjeg gvardijana tog samostana, koji je započeo i održao tradiciju toga hodočašća bolesnika kroz 46 godina.  Fra Alfonz sada živi u samostanu na Košljunu.

Od prošle godine u pazinskom samostanu borave fra Drago Vujević, fra Josip Vlašić i fra Marinko Klaić.

Misi su, kao i prethodnih godina, nazočili i štićenici Doma za odrasle osobe u Motovunu sa svojim njegovateljima. Druženje je nakon mise nastavljeno u samostanskoj dvorani i perivoju.

 

 

Najave