U subotu, 16. studenog, tijekom održavanja VI. Motovunskog kolokvija predstavljen je Zbornik radova „Habsburgovci i Istra u pravu i povijesti“ s prošlogodišnjega, petoga, Kolokvija.

Tijekom predstavljanja istaknuto je da je riječ o opsežnom znanstvenom djelu s pomno odabranim pravnopovijesnim i u određenoj mjeri povijesnim temama kojim su obuhvaćeni ključni događaji i prekretnice koje su u Istri obilježili habsburšku vladavinu počevši od 1374. do 1918. Posebno je pohvaljena primjerena strukturiranost zbornika, odabir tema, njihova minuciozna obrađenost te doprinos koji se time daje poznavanju prvotno pravne povijesti Istre, ali i nekih drugih tema poput Franciskanskog katastra, Karla I. Habsburškog i dr. Zbornik je objavljen u nakladi Državnog arhiva u Pazinu, Izdavačke kuće „Josip Turčinović“ d.o.o. iz Pazina i Općine Motovun.

Zbornik radova nastao je kao rezultat prošlogodišnjeg Kolokvija, kojim su, osim svima poznate 100-te obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata i prestanka postojanja Austro-Ugarske Monarhije, obilježene su i druge pomalo zaboravljene, ali iznimne obljetnice: 400-ta obljetnica od završetka Uskočkog rata u Istri, 200-ta obljetnica katastra Franje I. na tome području te 100-ta obljetnica posjeta austro-ugarskog cara Karla I. Istri.

Zbornik su predstavili urednici izdanja: prof. dr. sc. Ivan Milotić i prof. dr. sc. Budislav Vukas mlađi.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.