Završena je prva faza obnove jednog od najznačajnijih samostanskih kompleksa u Istri, samostana Sv. Mihovila u Kloštru, unutar kojeg se nalaze crkva Sv. Mihovila iz 11.stoljeća i crkva Sv. Marije iz 6. stoljeća.

Zahtjevnim poslovima obnove ovog jedinstvenog spomenika kulture, prihvatila se Općina Vrsar, na čijem se području ovaj samostanski kompleks nalazi, zajedno sa Konzervatorskim odjelom u Puli.

Slobodan Vugrinec, pročelnik Općine Vrsar, kaže da je za sve dosad izvršene radove, a koji obuhvaćaju financiranje istraživanja, izradu projektne dokumentacije i samu obnovu samostanskog kompleksa, Općina Vrsar osigurala 2.060.000 kuna od čega iz sredstava Ministarstva kulture 900.000, Istarske Županije 180.000 te iz zajedničkih sredstava Općine i Turističke zajednice Vrsar 980.000 kuna

Sveobuhvatna obnova

Obnova kompleksa, koji je desetljećima stajao devastiran i urušen - a koji uz crkve Sv Mihovila i Sv. Marije na istoku, obuhvaća i dvorac Coletti na zapadu, samostansko krilo s usporednim gospodarskim prostorom, cisternom s tri grla i samostanskim vrtom na jugu, te dva otvorena prostora klaustra na sjeveru - počela je još 2013. godine. Tada su izvedeni prvi radovi na čišćenju cijelog područja samostana i obzidani otvori u ogradnom zidu. Slijedilo je saniranje i rekonstruiranje krovišta crkve Sv. Mihovila u kojoj se nalaze vrijedni ostaci zidnih slika iz 11.stoljeća koje se povezuje sa južnonjemačkim slikarskim krugom, a same slike predstavljaju iznimnu kulturnu vrijednost i na europskoj razini. Pročelnik Općine Vrsar Slobodan Vugrinec koji u ime Općine vodi taj projekt, kazao je da je tada izvršen arhitektonski i geodetski snimak i konzervatorska podloga cjelokupnog kompleksa samostana. Potom su tijekom 2015.godine, sukladno odobrenom programu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izvršena arheološka istraživanja koja je provodio Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, a ta su istraživanja bila i pretpostavka projektiranja čitavog kompleksa. Općina Vrsar istodobno je izradila idejni projekt sveobuhvatne obnove kompleksa. Potom je 2016. godine završena restauracija zidnih slika u obje crkve, a radove je izvršila tvrtka "Ars restauro" d.o.o. iz Sinja. U 2017.godini završena je sanacija povijesne žbuke u obje crkve.

 

Baština i turizam

Vugrinec kaže da je za sve dosad izvršene radove, a koji obuhvaćaju financiranje istraživanja, izradu projektne dokumentacije i samu obnovu samostanskog kompleksa, Općina Vrsar osigurala 2.060.000 kuna od čega iz sredstava Ministarstva kulture 900.000, od Istarske Županije 180.000 te iz zajedničkih sredstava Općine i Turističke zajednice Vrsar 980.000 kuna. Od toga je na projektnu dokumentaciju (konzervatorska podloga, arhitektonski i geodetski snimak, idejni projekt) utrošeno 572.000 kuna, na restauratorska istraživanja i restauraciju fresaka 572.000, a na arheološka istraživanja i građevinsko-obrtničke radove 1.253.000 kuna.

- Slijedi druga faza obnove samostanskog kompleksa koje je financijski mnogo zahtjevnija a procjenjuje se da će koštati 30.500.000 kuna. Općina Vrsar prijavit će se na natječaj za kulturnu baštinu iz EU fondova, a radi realizacije druge faze, odnosno završetka obnove kompleksa samostana. Završni radovi predviđaju uređenje ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, prostora za seminare i radionice te prostora za održavanje koncerata i izložbi. Opći strateški cilj cijelog programa obnove kompleksa samostana Sv. Mihovil u Kloštru je očuvanje, revitalizacija i valorizacija kulturne baštine i s njom povezan razvoj ruralnog područja te razvoj turizma s dodatnom vrijednošću, ističe Slobodan Vugrinec.

Tekst - izvor: https://dvorcistarigradovi.weebly.com/news--vijesti/zavrsena-prva-faza-obnove-samostana-sv-mihovila-u-klostru?fbclid=IwAR36JWb1p6YZVUCByOzycBfjpI7O7_G6JvX9If58qzn8K0yqDodfbkTQf8Q/https://www.glasistre.hr/istra/obnova-jedinstvenog-spomenika-kulture-zavrsena-prva-faza-obnove-samostana-sv-mihovila-u-klostru-576586

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 20 Srp 2020
Proslava blagdana sv. Margarete

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.