Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Završena prva faza obnove samostana Sv. Mihovila u Kloštru

Završena je prva faza obnove jednog od najznačajnijih samostanskih kompleksa u Istri, samostana Sv. Mihovila u Kloštru, unutar kojeg se nalaze crkva Sv. Mihovila iz 11.stoljeća i crkva Sv. Marije iz 6. stoljeća.

Zahtjevnim poslovima obnove ovog jedinstvenog spomenika kulture, prihvatila se Općina Vrsar, na čijem se području ovaj samostanski kompleks nalazi, zajedno sa Konzervatorskim odjelom u Puli.

Slobodan Vugrinec, pročelnik Općine Vrsar, kaže da je za sve dosad izvršene radove, a koji obuhvaćaju financiranje istraživanja, izradu projektne dokumentacije i samu obnovu samostanskog kompleksa, Općina Vrsar osigurala 2.060.000 kuna od čega iz sredstava Ministarstva kulture 900.000, Istarske Županije 180.000 te iz zajedničkih sredstava Općine i Turističke zajednice Vrsar 980.000 kuna

Sveobuhvatna obnova

Obnova kompleksa, koji je desetljećima stajao devastiran i urušen – a koji uz crkve Sv Mihovila i Sv. Marije na istoku, obuhvaća i dvorac Coletti na zapadu, samostansko krilo s usporednim gospodarskim prostorom, cisternom s tri grla i samostanskim vrtom na jugu, te dva otvorena prostora klaustra na sjeveru – počela je još 2013. godine. Tada su izvedeni prvi radovi na čišćenju cijelog područja samostana i obzidani otvori u ogradnom zidu. Slijedilo je saniranje i rekonstruiranje krovišta crkve Sv. Mihovila u kojoj se nalaze vrijedni ostaci zidnih slika iz 11.stoljeća koje se povezuje sa južnonjemačkim slikarskim krugom, a same slike predstavljaju iznimnu kulturnu vrijednost i na europskoj razini. Pročelnik Općine Vrsar Slobodan Vugrinec koji u ime Općine vodi taj projekt, kazao je da je tada izvršen arhitektonski i geodetski snimak i konzervatorska podloga cjelokupnog kompleksa samostana. Potom su tijekom 2015.godine, sukladno odobrenom programu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izvršena arheološka istraživanja koja je provodio Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, a ta su istraživanja bila i pretpostavka projektiranja čitavog kompleksa. Općina Vrsar istodobno je izradila idejni projekt sveobuhvatne obnove kompleksa. Potom je 2016. godine završena restauracija zidnih slika u obje crkve, a radove je izvršila tvrtka “Ars restauro” d.o.o. iz Sinja. U 2017.godini završena je sanacija povijesne žbuke u obje crkve.

 

Baština i turizam

Vugrinec kaže da je za sve dosad izvršene radove, a koji obuhvaćaju financiranje istraživanja, izradu projektne dokumentacije i samu obnovu samostanskog kompleksa, Općina Vrsar osigurala 2.060.000 kuna od čega iz sredstava Ministarstva kulture 900.000, od Istarske Županije 180.000 te iz zajedničkih sredstava Općine i Turističke zajednice Vrsar 980.000 kuna. Od toga je na projektnu dokumentaciju (konzervatorska podloga, arhitektonski i geodetski snimak, idejni projekt) utrošeno 572.000 kuna, na restauratorska istraživanja i restauraciju fresaka 572.000, a na arheološka istraživanja i građevinsko-obrtničke radove 1.253.000 kuna.

– Slijedi druga faza obnove samostanskog kompleksa koje je financijski mnogo zahtjevnija a procjenjuje se da će koštati 30.500.000 kuna. Općina Vrsar prijavit će se na natječaj za kulturnu baštinu iz EU fondova, a radi realizacije druge faze, odnosno završetka obnove kompleksa samostana. Završni radovi predviđaju uređenje ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, prostora za seminare i radionice te prostora za održavanje koncerata i izložbi. Opći strateški cilj cijelog programa obnove kompleksa samostana Sv. Mihovil u Kloštru je očuvanje, revitalizacija i valorizacija kulturne baštine i s njom povezan razvoj ruralnog područja te razvoj turizma s dodatnom vrijednošću, ističe Slobodan Vugrinec.

Tekst – izvor: https://dvorcistarigradovi.weebly.com/news–vijesti/zavrsena-prva-faza-obnove-samostana-sv-mihovila-u-klostru?fbclid=IwAR36JWb1p6YZVUCByOzycBfjpI7O7_G6JvX9If58qzn8K0yqDodfbkTQf8Q/https://www.glasistre.hr/istra/obnova-jedinstvenog-spomenika-kulture-zavrsena-prva-faza-obnove-samostana-sv-mihovila-u-klostru-576586

Najave