Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Na manifestaciji “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” ispečena pinca od 24,2 kilograma

Na nedjeljnoj manifestaciji “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” predstavljena je najveća pinca na svijetu, promjera 80 centimetara, visine 20 centimetara i teška 24,20 kilograma. Ispekla ju je na licu mjesta Zdenka Jakus, jedna od organizatorica ove manifestacije, a koliko je to bila dobra i atraktivna ideja pokazalo se kada su mnogi posjetitelji strpljivo čekali čak dva sata nakon što je ispečena da se ova divovska pinca malo ohladi, i zatim ju razgrabili u svega desetak minuta!

Dugo se pripremala Zdenka Jakus za ovaj pothvat, čak je kod kuće napravila i nekoliko proba da se uvjeri da je takvo što moguće napraviti. U ovu ogromnu pincu ona je umijesila deset kila brašna, i to domaćega iz mlina u Roču, kilogram kvasca, 40 jaja, naribanu koricu od deset limuna, kilogram grožđica, pola litre ruma, dva kilograma šećera, 80 dekagrama maslaca, 10 vrećica vanilin-šećera, četiri litre mlijeka, deset čašica kiselog vrhnja i naposljetku – jednu “malo bolju šaku” soli. Sve je sastojke trebalo umijesiti odjednom, na ruke, tijesto se zatim dizalo 50 minuta nakon čega ga je trebalo premijesiti i pustiti da se “kisa” još 50 minuta dok nije bilo spremno za pečenje pod čripnjom. Pod budnim nadzorom Miha Miličića, vlasnika agroturizma Paladnjaki, pinca se pod povećom čripnjom donjeg promjera 90 centimetara, pod kojom se inače peku janjci, pekla dobra dva sata, uz samo jedno otkrivanje radi kontrole kako pečenje napreduje. Pečena pinca zatim je premazana maslacem i šećerom, ali se ovako vruća nije mogla odmah rezati već je trebala odstajati dva sata.

Za usporedbu, evo recepta po kojemu je pincu ispekla Milka Peteh, i s njome pobijedila u izboru najbolje pince u konkurenciji čak 40 primjeraka ove uskrsne delicije pristiglih u Paladnjake iz cijele Istre. Milka Peteh je za svoju pobjedničku pincu iskoristila kilu brašna, dva cijela jaja i još tri žutanjka, sedam grama kvasca, šalicu šećera, dva decilitra mlijeka, dvije žlice masti, jedan vanilin šećer, koricu jednog limuna, pola bićerina rakije, te grožđice namočene u rumu. Pekla ju je 50 minuta u pećnici i pečenu namazala šećerom razmućenom u vodi.

Osim najbolje i najljepše pince (naime, ocjenjivao se izgled, okus te tekstura tijesta), žiri kojim je predsjedala Linda Juraković ocjenjivao je i najbolje uskrsne kolače te najljepše obojana uskrsna jaja. U konkurenciji petnaestak uskrsnih kolača najboljom je proglašena jajarica Marije Galant, a za najljepša jaja nagrađena je Zdenka Brljafa. Žiri je dodijelio i posebnu pohvalu za inovaciju Strukovnoj školi Eugena Kumičića iz Rovinja čiji su učenici napravili pincu od bezglutenskog brašna.

U Paladnjakima se za ovu prigodu tradicionalno održava i turnir u pičenju jaja, čija su 23 sudionika po ocjeni organizatora u prosjeku bila dosta manje uspješna nego u prijašnjim turnirima. Pobijedio je Klaudio Rovina, koji je kovanicu od dvije kune “zapičio” točno posred tvrdo kuhanog jaja.

Cilj je manifestacije “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” da domaćima, a i gostima, pokaže bogatu tradiciju istarskih uskrsnih običaja, poglavito onih vezanih uz hranu. Tako su se na ognjišću agroturizma obitelji Miličić u Paladnjakima tijekom cijelog dana mijesile, pekle i kušale pince, tako da je pripomoć političara, žminjskog načelnika Željka Plavčića i županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana u tom poslu žminjskim domaćicama bila i vrlo konkretna, a ne samo simbolična. Utemeljitelj ove manifestacije Mirando Mužina neumorno je s mikrofonom u ruci predstavljao sve sudionike programa i izlagače, pomažući i kad se mijesilo i posluživalo. Proizvođači, OPG-i i obrtnici Žminjštine i okolice ponudili su uzvanicima fešte povrh pince još i druge tradicijske uskrsne zalogaje, kuhanu plećku, pršut, jaja, mladi luk, naravno i vino, a kako je ove godine priroda još uvijek aktualnim hladnim danima i mrazevima malo odgodila pojavu šparuga, uskrsna fritaja sa špaletom pripremala se, umjesto šparuga, s porilukom! Na jednom su se štandu ipak prodavale svježe ubrane šparuge koje su stigle iz obližnjeg Sutivanca, a cijena im je bila prava zimska – 50 kuna za prilično mali mac.

Za razliku od prošle godine, ponuda domaćih proizvoda proširena je i na prostor vrta agroturizma Paladnjaki, pa se veliki broj posjetitelja mnogo komotnije mogao kretati između ponuđenih sadržaja, a sunčana nedjelja ovamo je primamila mnoge, čak i ministra turizma Garija Capellija koji je došao u društvu svoje pomoćnice Monike Udovičić. Iako nije kanio sudjelovati ni u kakvom protokolu, ipak su ga nagovorili da pripomogne u rezanju najveće pince na svijetu, po kojoj će ovogodišnja manifestacija “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” sigurno biti zapamćena. A njena autorica Zdenka Jakus najavila je da će dogodine ispeći – još veću. (izvor Glas Istre)

Najave