Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Božićna misa u porečkoj bazilici

Svetu je misu na sam dan Božića, 25. 12. 2022., kao i polnoćku, u porečkoj bazilici predvodio katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić u zajedništvu s kancelarom Porečke i Pulske biskupije mons. Sergijem Jelenićem, kanonikom stolnoga kaptola Uzvišenja BDM u Poreču te župnim vikarom vlč. Boškom Čatlakom. U nadahnutoj propovijedi vlč. Pranjić je pozvao okupljene na promišljanje ovoga, u povijesti jedinstvenoga događaja, kada se vječni i svevišnji Bog ne libi zaogrnuti našim vremenitim, čovječjim tijelom. No, zašto Bog to čini, zašto nam dolazi u susret? Zašto se Bog utjelovljuje? Zašto Veliki Bog postaje malenim? – pozvao je propovjednik na razmišljanje te nastavio „Bog želi biti naš suputnik i supatnik, želi biti moj i tvoj brat, prijatelj. Bog se danas želi utjeloviti u našem srcu, u našoj nutrini.“ Vlč. Pranjić je nadalje razložio četiri tradicionalna odgovora na pitanje o razlozima Božjega utjelovljena: Prvi razlog je uništenje grijeha, pomirenje ljudi s nebeskim Ocem. Drugi razlog je otkrivanje Božjeg lica ljudima. Bog se u svojoj neizmjernoj ljubavi otkriva svojim stvorovima. Tek s Isusom upoznajemo srž Božjega bića. Veliki Bog postaje malenim da mi postanemo veliki. Treći razlog je u tome da čovječanstvo dobije uzor i primjer svetoga života. Da mognemo ljubiti kao  što Bog ljubi, da mognemo opraštati kao što Bog oprašta. Jer, ako netko nije iskusio što znači biti ljubljen, kako može ljubiti i ako netko nije iskusio oproštenje kako on sam može opraštati? Četvrti je razlog da nam Bog daje moć da postanemo djeca Božja. Bog nam želi biti oslonac, ne želi nas prepustiti sebi samima. Djeca smo Božja – stvoreni smo za nebo. Vlč. Pranjić je propovijed zaključio riječima svetog Lava Velikog pape: „Predragi, radujmo se, jer nam se rodio naš Spasitelj. I ne smijemo biti žalosni danas kada slavimo rođendan Života. Gospodin je uništio strah od smrti i obradovao nas obećanjem da će nam dati život vječni. I nek se nitko ne izvlači od ove radosti… Nek se raduje pravednik jer se približuje pobjedi. Nek se veseli i grješnik, jer je pozvan na oproštenje. Nek kliče od radosti i nekršteni jer je pozvan na život.“

Naposljetku, katedralni je župnik zahvalio svima onima koji su doprinijeli urešavanju crkve kao i župnom zboru koji je svojim pjevanjem uzveličao ovo misno slavlje.

 

Otajstvo Svemoćnoga Boga koji se pojavljuje u liku malenog i nejakoga djeteta, položenog u jasle u hladnoj zimskoj noći u nekoj Betlehemskoj špilji jer tvrdoća ljudskih srdaca nije u Svetoj Obitelji vidjela nekoga tko bi bio dostojan da ga se primi u vlastiti dom, nadilazi ljudski razum. I doista taj jedinstveni događaj u cjelokupnoj ljudskoj povijesti izaziva i čuđenje i nevjericu: Kakav je to Bog koji ne dolazi u sili i veličanstvu, već u skrovitosti i tišini, odbačenosti i hladnoći? I danas, nakon više od dvije tisuće godine mali Isus opet dolazi u svijet pogođen ratovima i bolestima, opet biva odbačen i od nas kršćana, koji se više nego u traženju jedinstva zadovoljavamo strančarenjima, stavljen na margine, jer dok u svakom čovjeku ne vidimo samoga Krista, ostaje u samoći i hladnoći one iste betlehemske noći. No, Crkva nam kroz liturgiju Božićnog vremena nudi i spomen i utjehu u svim neizvjesnostima sadašnjega trenutka. Liturgija koja je uvijek ista, ponavljajuća kroz „innumerabilis annorum series et fuga temporum“, ali i uvijek nova i svježa te nas na taj način, u skrovitosti i stalnosti kroz vrijeme, neodoljivo privlači Božićnom misteriju. Stoga nas ne treba čuditi da je i slavni francuski pjesnik Paul Claudel doživio obraćenje na Večernjoj Božića 1886. godine u crkvi Notre Dame u Parizu slušajući Marijin hvalospjev Magnificat te od toga trenutka postao jedna od središnjih osoba pokreta francuskih katoličkih intelektualaca. Kroz više u tisuću godina, od 6. stoljeća i u našoj porečkoj katedrali nebrojeni su naši prethodnici, za koje vjerujemo i nadamo se da su sada dionici one ecclesiae triumphans, kroz liturgiju proživljavali i doživljavali neponovljivi i jedinstveni događaj one betlehemske svete noći, kada Bog postade čovjekom. U tradiciji drevne Porečke biskupije i vjernici nazočni u velikom broju na Božićnoj misi godine od utjelovljenja Gospodnjega 2022. pridružuju se tom nebrojenom mnoštvu.

M. Martinčević

Najave