Petak, 29 ožujka, 2024
Katehetski uredNovosti

Pazin: Održan adventski susret vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije

IMG 6019 2U subotu, 26. studenog u Pazinskom kolegiju održan je redoviti Adventski susret vjeroučiteljica i vjeroučitelja koji djeluju u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. To je ujedno bilo i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje te duhovna obnova kao priprava za Božić.

Na početku susreta pedesetak okupljenih vjeroučitelja pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda vlč. Maksimilijan Buždon. On je iznio raspored susreta, te je najavio, nakon duhovnog nagovora, predstavljanje plana rada županijskih stručnih vijeća za osnovnu i srednju školu.

Nakon uvodne molitve, uslijedio je prigodni nagovor na temu „Pripravite put Gospodinu!“, kojeg je izrekao o. Leopold Mičić, gvardijan samostana Sv. Antuna u Puli.

Prigodni nagovor na duhovnoj obnovi vjeroučitelja fra Leopold naslovio je „Pripravite put Gospodinu“, s naglaskom na osobu sv. Ivana Krstitelja. Voditelj je lik Isusova preteče sudionicima približio kroz odlomke iz evanđelja.

Ističući kako je važno da u našim ljudskim životima prepoznamo Krista, voditelj je ukazao na zajedničke crte svećenika i vjeroučitelja sa sv. Ivanom. „Trebamo biti oni koji prepoznajemo Isusa, i koji upućujemo na Njega. Biti svećenik,  ili biti vjeroučitelj ima smisla samo u tom vidu, jer to nije zanimanje“ rekao je voditelj, te nastavio „biti vjeroučitelj je poziv, a ako postoji poziv postoji netko tko zove, ako netko zove postoji neki glas, neka riječ, postoji neko uho koje tu riječ mora čuti, postoji neko srce koje tu riječ mora razumjeti, zavoljeti i na svoj je način navijestiti, živjeti“. Posvijestio je, kako se Riječ najvjerodostojnije naviješta životom, a i sv. Ivan Krstitelj je Riječ posvjedočio svojim životom.

IMG 6025 2

 Nadalje citirajući evanđelje, ukazao je na riječi kako je Ivan bio čovjek poslan od Boga. „Čovjek je slika Božja. Ti si stvoren na sliku Božju, nisi  kopija, nego original i takav si poslan. Vi vjeroučitelji imate mandat, šalje vas Bog. Znači da Bog ima poruku u vašem životu, Bog nekome po vama želi doći. O vjeroučitelju ovisi kako će dijeti doživjeti Boga. Vjeronauk je jedan od predmeta, ali nije samo predmet: vjeronauk je susret s Bogom, i o meni i o tebi ovisi da li će dijete susresti Boga, ili će to samo spasti na to da dobije ocjenu.“

Podsjećajući na Ivanovo duhovno odrastanje, važnim je naglasio molitvu u životu svakog kršćanina. „Ako u mome životu nema molitve, ako u mome životu nema susreta s osobom Isusa Krista, ako u mome životu nema istine, nema ljubavi koja topi moj grijeh, ja tu ljubav ne mogu nikome dati. Mi smo pozvani odgajati za ljubav, za nebo“.

Vraćajući misao na temu obnove „Pripravite put Gospodinu“, naglasio je, kako mjesto gdje Isus želi doći, a to je ljudsko srce, to mjesto treba pripremiti. „Da Bog dođe do mene moram biti sam, jer ako sam kršćanin, moram znati biti s Bogom na samo, bez tog susreta ja ne mogu biti s ljudima, ja im nemam što dati. Ako nisam bio s Bogom, ako njega ne puštam u svoje srce da ga promijeni, ako Bogu ne otvorim put da se nastani u mom srcu, nisam se dobro pripravio, jer kršćani su oni koje nose Krista. Stoga, u mome srcu mora živjeti osoba Isusa Krista“.

Nakon duhovnog nagovora plan rada Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje srednjih škola iznio je Kazimir Berljavac, a plan rada Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje osnovnih škola Domagoj Matković.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje s prigodom za pristupanje sakramentu ispovijedi. Misno slavlje predvodio je o. Leopold, uz koncelebraciju predstojnika Katehetskog ureda vlč. Buždona, tajnika Katehetskog ureda mons. Sergija Jelenića te još nekolicine svećenika koji uz svoje redovite službe u pastoralu odrađuju i određeni broj nastavnih sati kao vjeroučitelji u školama diljem istarskih gradova i mjesta.

Susret je završen zajedničkim ručkom.

(Txt: G. Krizman, Foto: N. Peteh)

IMG 6026 2

Najave