Subota, 20 travnja, 2024
GlazbaNovosti

Susret zborova Labinskog dekanata

viber image 2022 11 27 12 21 06 997U subotu, 26. studenog 2022. godine u župnoj crkvi sv. Jurja u Plominu održan je susret zborova Labinskog dekanata. Nastupilo je pet župnih zborova, a i pjevači iz ostalih župa toga dekanata su došli sudjelovati na misnome slavlju i tom lijepom glazbenom druženju.Do prije pojave pandemije u Porečkoj i Pulskoj biskupiji su se kroz 25 godina održavali susreti zborova po dekanatima, koje je vodio  dugogodišnji predstojnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, preč. Rudi Koraca. On je ove godine početkom studenog okupio zborove iz Pazinskog dekanata u kojem djeluje. Labinski dekanat, dogovorom svećenika i pjevača, svoje je glazbene snage odlučio okupiti uoči prve nedjelje došašća, i to u plominskoj župnoj crkvi.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio župnik labinske Župe Gospe Fatimske vlč. Blaž Bošnjaković, a koncelebrirali su: labinski dekan preč. Mirko Vukšić, vlč. Jurica Vekić, vlč. Josip Peteh i vlč. Stipe Breko.  Susretu su osim spomenutih nazočili i vlč. Wojciech Wlazlo te vlč. Slobodan Rakić. Sve okupljene je na početku pozdravio vlč. Stipe Breko koji je zadužen za plominsku župu. Inače u župama labinskoga dekanata je pastoral organiziran na način da župnik sa jednim ili više župnih vikara upravlja većim brojem župa. Tako je labinski dekan preč. Mirko Vukšić župnik čak 9 župa: Rođenja BDM u Gornjem Labinu, Sv. Barbare djevice i mučenice u Raši, Sv. Andrije apostola u Rapcu, Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, Sv. Martina u Svetom Martinu, Sv. Ivana i Pavla u Šumberu, Sv. Jurja mučenika u Plominu, Sv. Hadrijana mučenika u Kožljaku i Sv. Ivana Krstitelja u Sušnjevici; tim župama upravlja uz pomoć 3 župna vikara od kojih svaki ima na brizi određene župe. Tako se o župi sv. Jurja brine vlč. Stipe Breko.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji spomenuo da se tim susretom želi nastaviti lijepa praksa susreta zborova po dekanatima koji su se održavali do prije pojave pandemije. Napomenuo je je je to posljednja misa u crkvenoj godini C, jer s prvom nedjeljom došašća započinje crkvena godina A, koja započinje ciklus misnih čitanja.

Obraćajući se okupljenim pjevačima istaknuo je da je kod pjevanja u Crkvi najvažnije uvijek imati na umu da je to prije svega pjevanje Bogu na slavu. Naglasio je da u župnome zboru, kao i u župi općenito najvažnije je zajedništvo, oni koji su obdareni većim glazbenim talentom ne bi to trebali koristiti kako bi se istaknuli već sa svojim darovima trebaju služiti zajednici i poticati druge. Vlč. Božnjaković se je osvrnuo i na potrebu veće otvorenosti prema onim vjernicima koji zbog svojih životnih okolnosti ne mogu pristupiti sakramentima, ali i njima je potrebno dati priliku da, ukoliko to žele, budu na usluzi župnoj zajednici, „svima trebamo pomoći da se odazovu Božjemu pozivu i osjete Božju blizinu“, zaključio je vlč. Bošnjaković.

Po završetku misnoga slavlja prvi su nastupili, zajedno, pjevači Župnih zborova iz Plomina i Kršana, njih 15, uz orguljsku pratnju Lorene Sergović izveli su pjesmu „Oče naš“. Zbor labinske Župe Rođenja BDM, uz orguljaša Marijana Lincmajera predstavio se s pjesmom „Ljubav nije ljubljena“. Posljednji su nastupili zajedno pjevači iz labinske Župe Gospe Fatimske i pjevači Župe Presvetog Srca Isusova iz labinskog naselja Marcilnica. Tim je zborom od 11 pjevača dirigirala Ljiljana Česnik a orguljsku pratnju izveo je Goran Šaina.

Susret je zaključen zajedničkom izvedbom svih okupljenih pjevača pjesme „Majko ljubežljiva“, a nakon službenog dijela druženje je nastavljeno u Prostoru Osnovne škole Vozilići, gdje je za sve sudionike upriličen prigodni domjenak.  

(G. Krizman)

Najave