KYXR5277

Na poziv župnika vlč. Ilije Jakovljevića i župnog Caritasa, a s ciljem predstavljanja djelovanja, kao i proizvoda nastalih putem programa, 10. srpnja 2022. djelatnici i volonteri Depaul Hrvatske bili su gosti Župe svetog Kuzme i Damjana u Fažani. 

Djelovanje Depaul Hrvatske usmjereno je primarno marginaliziranim društvenim skupinama, osobito beskućnicima i osobama koje su u riziku beskućništva. Nastanak Depaul Hrvatske neodvojiv je od “Kuće utočišta” koju su izgradile sestre milosrdnice 2007. godine u krugu Samostana Majke Dobrog Savjeta (Ulica dr. Frana Kresnika 15, Rijeka). Sestre milosrdnice, jer su prepoznale da moraju kvalitetnije pomagati čovjeku, na prostoru svoga vrta izgradile su Kuću utočišta, a do godine 2017. Kuća je bila poludnevni boravak koji je osobama na samoj margini riječkoga društva - beskućnicima, ovisnicima, bivšim zatvorenicima, ljudima pogođenim ovrhama - nudila temeljne usluge: jednog toplog obroka, higijene, posjete po kućama, bolnicama, zatvorima. 

Godine 2017. program Kuće utočišta počinje provoditi Depaul Hrvatska te je od početka godine 2018. program proširen u dnevni centar za građane ugrožene siromaštvom koji radi i nedjeljom te uz temeljne usluge prehrane (tri obroka) i higijene, pruža i ostale usluge s ciljem cjelovite pomoći čovjeku koju je naglašavao Vinko Paulski. Tu su primjerice zdravstvene usluge, usluge dentalne sanacije, pravni savjeti, psihosocijalna pomoć, hagioterapija, radna terapija, kateheze, edukacija, vanjski rad i drugo. U duhu vinkovske karizme koja naglašava suradnju i organiziranu pomoć, Depaul Hrvatska u svom djelovanju u objedinjuje više grana Vinkovske obitelji: sestre milosrdnice, Udrugu svetog Vinka Paulskog, Marijansku vinkovsku mladež, Misijsku družbu.

Depaul skupinu obilježava inovacija, kvaliteta i vinkovski etos djelovanja. Osobitost je Depaula - raznolikost. Baš kao što je Vinko Paulski privlačio široke skupine suradnika u pomaganju najsiromašnijima, gradeći mostove među ljudima, tako i Depaul: okuplja i laike, i svećenike, i posvećene osobe  - sve one koji dijele zajedničko poslanje vinkovskoga služenja. Zajedno, uz Kuću utočišta, u kojoj se svakodnevno podijeli 120 obroka, provodimo i sljedeće programe: Be-vrt (Vrt beskućnika), vanjski rad na ulicama i mjestima okupljanja beskućnika, Kruh svetog Vinka i Ruka koja se daje - to su dva programa povezana konceptom društvenog poduzetništva, radne aktivacije beskućnika i ostalih marginaliziranih osoba.

Prezentacija djelovanja i prodajna akcija proizvoda Depaul Hrvatske u Župi svetog Kuzme i Damjana bila je uspješna, praćena interesom i osjetljivošću za potrebe onih najzapuštenijih: prikupljeno je 8.300,00 kn koje će biti upotrijebljene za pokrivanje troškova dnevnog centra za beskućnike Kuća utočišta. Ovom prilikom Depaul Hrvatska zahvaljuje na svesrdnoj i velikodušnoj podršci župljana i prijatelja ove Župe, i radujemo se našem skorom susretu u Rijeci. (DEPAUL)

 

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.