Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Svetkovina sv. Petra i Pavla u istoimenoj župi u Puli

O svetkovini prvaka apostola, sv. Petra i Pavla, u pulskoj Župi sv. Pavla u naselju Vidikovac župna svetkovina proslavljena je s tri misna slavlja. Jutranje je predvodio župnik, koji je ujedno i pulski dekan, preč. Milan Mužina, misu poldanicu predvodio je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu, koji je predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu, a svečano večernje misno slavlje predvodio je preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa uz koncelebraciju pulskih svećenika.

Propovjednik je misu započeo pozdravom „Gospodin s vama!“, te je podsjetio da je to pozdrav koji smo naslijedili od Isusovih apostola. Pozvao je okupljene da se zapitaju ‘pronosimo li mi dostojno baklju vjere koju smo od njih naslijedili?’. U homiliji, govoreći o pitanju koje Isus postavlja Petru o tome što on, odnosno narod, govori o njegovu identitetu, propovjednik je naglasio da se i mi trebamo zapitati ‘tko je za mene Isus Krist?’. Govoreći o Petrovu odgovoru preč. Zec je naglasio da je za pravilno poimanje Isusa u svome životu potrebno i neophodno sudjelovati u župnom zajedništvu, „ u zajednici je daleko lakše pronaći odgovore na pitanja vjere i morala“, naglasio je propovjednik.  „Svaki je od nas dužan doprinositi životu župne zajednice“, naglasio je preč. Zec te je pohvalio značajnu župnu aktivnost u toj pulskoj župi, jednoj od najvećih u Puli.

Govoreći nadalje o sv. Pavlu, definirao ga je gorostasom vjere, gigantom propovijedanja koji nam govori da svoju vjeru trebamo znati obrazložiti i prenijeti,  a za to je potrebna snaga Duha Svetoga. Propovjednik je spomenuo Jeruzalemski koncil, održan oko 50. godine, kojeg je sazvao sv. Petar apostol, i na kojem je odlučeno da židovski religijski običaji ne obvezuju obraćene pogane, te je naglasio da je to najkolosalnije djelo Crkve. „Po odlukama toga Crkvenoga sabora za postati članom Crkve bitna je vjera u Trojedinog Boga i pristupanje krštenju“, podsjetio je propovjednik. Govoreći o svetim Prvacima Apostola naglasio je da nam oni pokazuju da su i apostoli bili ljudi sa svojim slabostima, no Crkva i po takvima pronosi kroz povijest baklju vjere, i na nama je da u tome sudjelujemo družeći se sa Svetim Pismom i sudjelujući u praktičnom životu župne zajednice.

Homiliju je zaključio Molitvom za Sinodu “Stojimo pred Tobom, Duše Sveti”. Nakon mise održano je prigodno druženje uz osvježenje za sve okupljene.

G. Krizman

Najave