Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Izjave pojedinih nad/biskupa, svećenika i laika sudionika o ređenju mons. Zgrablića

Na biskupskom ređenju mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa koadjutora 25. lipnja, sudjelovala su 24 nad/biskupa Crkve u Hrvatamnogo svećenika te mnoštvo vjernika laika. Donosimo izjave pojednih sudionika.

Nakon misnoga slavlja, mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u izjavi za IKA-u našoj suradnici je rekao: „Od mons. Milana Zgrablića očekujem da nastavi djelo mons. Želimira Puljića u zajedništvu s njim kroz ovo vrijeme koje će raditi zajedno. Mislim da svatko donosi kao doprinos Biskupskoj konferenciji darove koje posjeduje i ono što jest. Neka mons. Milan bude ono što jest, nastojeći živjeti za druge. To je najvažnije, staviti se u službu bližnjega.

Hrvatski episkopat nastoji djelovati sukladno događajima u hrvatskome društvu, nastoji dati adekvatne odgovore na pitanja i poteškoće koja se u društvu pojavljuju. U tome vidim pažnju prema ljudima i prema onome što se u društvu događa, iako, naravno, nije moguće pronaći momentalna rješenja za sve, ali vidim nastojanje hrvatskih biskupa da odgovore na potrebe naroda“. 

 1490295Mons. Dražen Kutleša, nadbiskup metropolita splitsko-makarski i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije: „Čestitam novom nadbiskupu Milanu, drago mi je što je iz naše Porečke i Pulske biskupije jedan svećenik postao nadbiskupom u drevnoj Zadarskoj nadbiskupiji. Vjerujem da ćemo i u Biskupskoj konferenciji skupa surađivati i da će svojom stručnošću i kompetentnošću doprinijeti funkcioniranju toga složenog organizma“.

1656176033242 2Mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup: „Vjerujem da će doprinos mons. Zgrablića hrvatskom episkopatu biti zajedništvo, a to je već kada smo svi okupljeni oko Isusa Krista, i kolegijalnost. U episkopatu svi doprinosimo svojom vjerom nadom i ljubavlju, a onda i solidarnošću i suradnjom po svim pitanjima“.

1656176033274 2Mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini: „Drago mi je da sam ovdje, normalno je da Crkva iz Bosne i Hercegovine dođe podržati novoga biskupa. Mons. Zgrablića poznajem od ranije s raznih susreta. Želim mu ono što je želja Crkve za svakoga svećenika i za svakoga biskupa: neka bude, uvjeren sam da hoće, autentičan navjestitelj i svjedok Kristov. Njegov doprinos episkopatu zavisit će, naravno, od situacija koje život Crkve bude donosio, pitanja na koja bude trebalo odgovarati i naravno želja mi je, kao i za svakoga drugoga subrata, da budemo na svome mjestu i, uz Božju pomoć i s Božjim blagoslovom, kadri i sposobni u poniznosti odgovorit na sve te izazove, to želim i njemu i sebi i svakome drugome subratu“.

 1480780Mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski: „Mislim da je prije svega važno ostati vjeran Istini Evanđelja, to je poslanje Crkve, svakoga biskupa. Važno je također pratiti ono što se događa, znakove vremena, kako je to izrazio Drugi vatikanski sabor, i nastojati promišljati kako odgovoriti na sve te izazove u svjetlu Evanđelja, u svjetlu Božje Riječi. U tom smislu mislim da s jedne strane postoji taj kontinuitet, kojeg treba poštivati i koji je važan, ali s druge strane naravno da svaki biskup svojom osobnošću, svojim iskustvom i s onim što jest pridonosi novom življenju Evanđelja i novim poticajima za novo vrijeme.

Mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor: „Čestitam Zadarskoj nadbiskupiji. Veselim se da sam kao predstavnik Srijemske biskupije ovdje jer imamo jednu snažnu poveznicu, a to je naša svetica, sveta Anastazija, odnosno sveta Stošija. Vjerujem da je to dobar temelj za našu povezanost između istoka i ovdje juga. I ova nova snaga je dobra poveznica za ono što ćemo u budućnosti intenzivnije graditi i osnaživati. Sveta Anastazija, odnosno sveta Stošija je vrlo važna poveznica i katolički puk u Srijemskoj biskupiji itekako želi osjetiti tu povezanost snažnije i konkretnije nego što je bilo do sada. Poruka je to i svim biskupima u Hrvatskoj da postoji ta poveznica između dviju država, ali to je jedna Crkva“.

 1480777Mons. Slavko Večerin, subotički biskup: „Novome biskupu, mons. Zgrabliću je Zadarska nadbiskupija itekako dobro poznata jer je bio ovdje u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević kao sjemeništarac, a bio je onda tu i odgojitelj. Kao što je u jednom intervjuu novi nadbiskup rekao, poznaje stariju generaciju svećenika. Suvremeno vrijeme je mnogo toga donijelo, možda se mnogo toga izmijenilo, ali vjerujem da će se vrlo dobro uklopiti jer je bio veoma aktivan župnik u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Nadam se da će ovoj mjesnoj Crkvi dati jedan novi zamah za ono što je njegov prethodnik, nadbiskup Puljić radio, i da će on to itekako dobro nastaviti“.

 1480778Mons. Rrok Gjonleshaj, barski nadbiskup: „Želim zahvaliti Bogu za imenovanje gospodina Zgrablića kojega poznajem još od studentskih dana u Rijeci, od osamdesetih godina. Poznavajući ga iz tog vremena, smatram da će umnogome doprinijeti ovdje u Zadarskoj nadbiskupiji i u cijeloj Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj“.

preč. Mirko VukšićPreč. Mirko Vukšić, labinski dekan i župnik Župe Rođenja BDM, Labin Gornji: „Cijela atmosfera u Zadru je prekrasna i baš se vidi da će se dogoditi nešto veliko. Mi kao predstavnici naše Porečke i Pulske biskupije radujemo se ovom činu biskupskog ređenja mons. Zgrablića. U svoje osobno ime i u ime svih svećenika Labinskog dekanata želim biskupu Zgrabliću puno Božjeg blagoslova i duha Božjega. Vidimo kako Gospodin vodi Crkvu svoju na način kako on hoće. U tom smislu, radujući se zbog ređenja mons. Zgrablića, ujedno molimo Gospodina da nam podari konačno biskupa i za našu Porečku i Pulsku biskupiju.

preč. Kolega 2Preč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“: „Mi mons. Milana znamo kao vrsnog pastoralca, što je temeljno. Podcrtao bih upravo to – njegovu blizinu narodu. Kako je to lijepo rekao u uvodnom pozdravu „moj narode“. Najvažnije je njegovo pastoralno iskustvo, 30 godina pastorala unutar Porečke i Pulske biskupije je velika stvar, biti će pravi biskup pastoralac. Podcrtao bih ono što je rekao nadbiskup Kutleša, a to je vjernost nauku, biskup nije netko tko ima svoje privatne ideje nego naučava vječnu Istinu koja je iznad svih nas. To je ono što je krasi našeg mons. Milana: pastoralno iskustvo, blizina čovjeku i vjernost nauku.

vlč. LekajRikard Lekaj, župnik pulske katedralne Župe Uznesenja BDM: „Našem dragom nadbiskupu Milanu želim da radosno živi svoj poziv, posebno geslo „I rod donosite“, neka Bog nastavi ono dobro djelo koje je započeo s njime i neka ga dovrši dajući život za ovaj narod u našem prekrasnom gradu Zadru i Zadarskoj nadbiskupiji. Uvijek radosno dolazim u Zadar jer sam tu bio u Bogoslovnom sjemeništu „Zmajević“, puno dobroga smo ovdje primili, i kada sam se vratio doma kao sjemeništarac i bogoslov često je naš biskup mons. Ivan Milovan zna reći za nas da smo mi „zadarska škola“, jer ostalo nam je to nešto dobro što smo primili od naših zaista dobrih profesora i odgojitelja, među koji je, nakon završetka mog školovanja ovdje, neko vrijeme bio i mons. Zgrablić.

vlč. ButkovićVlč. Ivica Butković, župnik Funtane i Fuškulina, Porečki dekanat: „Nadbiskupu Milanu želim sve najbolje. Bio je dobar drug, vjerna prijatelj, posvećen Crkvi, a sada ovdje će se zasigurno posvetiti novoj službi. Siguran sam da će voditi ovu biskupiju tako da će ploviti dobrim morem. Želim mu puno sreće, zdravlja, uspjeha, blagoslova i milosti Božje.

vlč. KramarVlč. Ivan Kramar, župnik Nove Vasi Porečke: „Nadbiskup Milan mi je bio dekan. Želim mu sreću i obilje Božjega blagoslova i neka uvijek nastoji tražiti pomoć odozgor. Neka ga Duh Sveti prati i neka bude dobar čovjek i dobar pastir.

vlč. Janez BarboričVlč. Janez Barborič, župnik Gologorice: „Čestitam mons. Milanu Zgrabliću. On je bio porečki župnik kada sam ja onamo došao kao mladomisnik, bio mi je podrška u mom svećeništvu. Doživljavam ga kao jednog gorljivog svećenika koji se brine za svoje stado, posvećen je evangelizaciji. Vjerujem da će i kao biskup, potpomognut Božjom milošću i molitvom, biti kadar voditi Crkvu po nadahnuću Duha Svetoga. Ponosan sam i želim svim srcem da može činiti sve nabolje za Crkvu u Zadru.

č. s. Lidija TurkovićČ. s. Lidija Turković, Pula: „Od samog početka nas se je ovaj događaj posebno lijepo dojmio jer dolazimo s tim raspoloženjem. Mons. Milanu smo bile na mladoj misi i sada nam je posebni doživljaj da mu dolazimo na ređenje za nadbiskupa. Molimo da ga Duh Sveti vodi i upravlja u njegovom novom poslanju u Crkvi.“

Loris PeršurićOsim izjava nadbiskupa, biskupa i donosimo i izjavu gradonačelnika Poreča, Lorisa Peršurića, koji je zajedno sa svojim suradnicima iz porečke gradske uprave došao u Zadar na biskupsko ređenje mons. Zgrablića. „Kada sam čuo za imenovanje mons. Zgrablića, čestitao sam mu, zaželio sam mu puno sreće, ali rekao sam mu i da sam sretan i žalostan: sretan da je postao nadbiskup, ali i tužan zato što nam odlazi iz Poreča, jer smo zaista imali jednu dobru suradnju cijelo vrijeme. Žao mi je što je otišao iz Poreča, imali smo puno zajedničkih projekata: Advent, procesija o svetkovini sv. Maura i mnoštvo manjih projekata. Družili smo se gotovo na tjednoj razini, a čuli smo se stvarno jako često. Znam da će mu u Zadru biti dobro, a nije Zadar ni tako daleko, pa ćemo ga doći posjetiti, a i on će, nadamo se, dolaziti u Poreč. Želim mu puno sreće u novoj službi. Mi kao Grad Poreč imamo mnogo gradova prijatelja po cijeloj Hrvatskoj, i inozemstvu, no prema ovoj strani Hrvatske nam je najbliži grad prijatelj Crikvenica, pa možda nakon ovoga danas otvorimo i tu temu.“

Na biskupsko ređenje došli su i brojni laici iz Porečke i Pulske biskupije.

Marino Martinčević 2Marino Martinčević, kustos Zavičajnog muzeja u Poreču:  „Mogu reći da Zadarska nadbiskupija, svi vjernici i svećenici Zadarske nadbiskupije mogu biti zaista sretni i mogu se osjećati blagoslovljeno da su upravo dobili mons. Zgrablića za svoga pastira. Kako još uvijek radim na izradi moje doktorske disertacije koja se tiče porečkoga kaptola u 17. i 18. stoljeću od iznimne mi je važnosti bila i građa iz Župnog arhiva u kojem je najvećim dijelom sačuvana građa za kaptol iz toga razdoblja i zaista mogu zahvaliti mons. Milanu Zgrabliću na iznimnoj susretljivosti. Mons. Zgrablić je za vrijeme svoj župničke službe u Poreču bio imenovan i kanonikom porečkog Stolnog kaptola sv. Maura biskupa, bilo je tijekom povijesti kanonika koji su postali biskupi, ali je to prvi put u više tisućgodišnjoj povijesti da je jedan porečki kanonik postao zadarski nadbiskup, i stoga je to jedan povijesni dan kako za Zadarsku nadbiskupiju tako i za Stolni kaptol porečke katedrale. Kao nadbiskup vjerujem da će znati osluškivati potrebe svećenika i vjernika i da će se pokazati kao pravi pastir koji ima suosjećanja za sve njihove brige, ali isto tako da će biti i dionik njihove radosti.“

Mirjana FerenčićMirjana Ferenčić, Župa svete Lucije Pazinske, Pazinski dekanat: „U ime župljana Župe svete Lucije Pazinske i Župe svetog Jurja iz Starog Pazina došao je jedan autobus hodočasnika sa željom da sudjeluju na biskupskom ređenju mons. Zgrablića koji je rođen u nama susjednoj župi. Za nas je to velika čast jer je on četvrti nadbiskup iz Pazinskoga polja: prvi je bio mons. Juraj Dobrila, prvo biskup porečki i pulski a zatim biskup tršćansko – koparski, zatim mons. Josip Ujčić iz Starog Pazina koji je bio beogradski nadbiskup, potom mons. Josip Pavlišić, riječki nadbiskup i sada mons. Milan Zgrablić je četvrti s tog područja. Jako smo sretni. Želimo mu puno Božjega blagoslova, uspjeha u radu i ne sumnjamo da će on to i postići svojim životom.“

 1480788Ana Zgrablić Ilovar, rođakinja mons. Zgrablića: „Dragom našem Milanu izražavamo iskrene čestitke povodom biskupskog ređenja. Želimo mu mnogo uspješnih projekata u vođenju ove nadbiskupije, i iznimna nam je čast što će upravo on, koji je naš stric, obnaša tu dužnost.“

Verica VršćakVerica Vršćak, Rovinj: „Mons. Milanu želim ljubavi i mira Božjega, strpljenja, da čuje Riječ Božju. Znam da on to može. Neka ga Bog prati a mi ćemo ga pratiti molitvama, mislim da se jako puno ljudi moli za njegai i Bogu hvala da je to tako. On tu službu zaslužuje, on je za to rođen.“

(Txt i foto: Gordana Krizman)

Najave