Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Dvije mlade mise u pulskoj katedrali

WhatsApp Image 2022 06 13 at 10.57.39

U subotu, 11. lipnja i nedjelju, 12. lipnja 2022. u pulskoj katedrali su proslavljene dvije mlade mise. U subotu, na dan ređenja, u večernjim satima je svoju mladu misu proslavio vlč. Vasko Stojkovski iz Strumice u Sjevernoj Makedoniji, a u nedjelju na župskoj misi poldanici David Sebastian Castillo Gallardo iz Quita u Ekvadoru.

U nedjelju je prije početak misnoga slavlja o važnosti svećeništva i mlade mise govorio je prof. dr. sc. Stipan Trogrlić, a prigodnu homiliju izrekao je vlč. Rikard Lekaj, katedralni župnik. On je na početku homilije istaknuo da je „u doba velikog nedostatka zvanja Bog pogledao Istru te je preko svetog biskupa mons. Antuna Bogetića i neokatekumenskog puta otvorio put vjere, Sjemenište „Redmptoris Mater“ zahvaljujući kojem Porečka i Pulska biskupija ima novih svećeničkih zvanja“. Spominjući svetkovinu Presvetoga Trojstva propovjednik je naglasio važnost zajedništva kao u obitelji koje bi trebalo postojati i u Crkvi. Napomenuo je da, iako su došli iz dalekih krajeva, vlč. Vasko i vlč. David imaju svoje obitelji i ovdje, u Istri, i to u IV. zajednici neokatekumenskog puta. „ Da nije bilo neokatekumenskog puta ni David, ni Vasko pa ni ja ne bih bio svećenik“, rekao je vlč. Lekaj te nadodao da bez neokatekumenskog puta ne bi bilo ni mnogih obitelji.

Obratio se je potom mladomisnicima te je ih je, citiravši papu Franju, pozvao da budu pastiri koji idu s narodom, da budu pastiri koji žive u zajednici, te je naglasio važnost poslušnosti biskupu i katehistima. „Pastir koji ne živi sa narodom izgubiti će poziv“, rekao je propovjednik te je podsjetio na herojsku gestu bl. Miroslava Bulešića koji je unatoč pogibelji ostao sa svojim narodom.

Citirajući ponovno papu Franju vlč. Lekaj je pozvao mladomisnike da žive bliskost s biskup i katehistima, te suosjećanje i nježnost prema povjerenim mu vjernicima, upravo kao što Milosrdni otac pristupa nama, zaključio je vlč. Lekaj.

Na kraju misnoga slavlja upriličeno je tradicionalno ljubljenje mladomisničkih ruku.

11-6-2022 Mlada misa vlč. Vasko Stojkovski

 {gallery}galerijemale/22611vasko{/gallery}

12-6-2022 Mlada misa vlč. David Sebastian Castillo Gallardo

Najave