Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Svetkovina Pedesetnice u Puli

6F9A2492

 svetkovini Pedesetnice, u nedjelju, 5. lipnja 2022. u Puli je tradicionalno održana podjela sakramenta potvrde u dvije gradske župe, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i Župi sv. Pavla u naselju Vidikovac. Obje mise s podjelom krizme predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio kako je osim izvanjskog slavlja najvažnije da toga dana mladi primaju dar Božji, „po daru vjere u sakramentu krizme prisutan je sam Bog“, istaknuo je. „Dan je to koji se pamti, ta sjećanja daju snagu i kada nas kasnije pritisnu životni problemi.“

„Svaki sakrament je znak nevidljive Božje milosti“, podsjetio je mons. Milovan, „kod krštenja polijevanje glave vodom uz riječi ‘ja te krstim’, kod krizme polaganje biskupove ruke i pomazanje svetim uljem uz riječi ‘primi pečat dara Duha Svetoga’; svaki sakrament je i vanjski simbol, ali mi znamo da se u srži sakramenta krije Dar Božji koji se ne vidi, s vjerom da nam Bog to daje; u ispovijedi oproštenje grijeha, u pričesti snagu za hod naprijed, u svakom sakramentu poseban dar. Onako kako u Novome zavjetu čitamo o silasku Duha Svetoga na učenike to se i danas događa. Na prve Duhove se i vidljivo ukazao kao vatreni jezici, podsjetio je propovjednik. „Bog nam želi dati vatreno srce, kako bi naša vjera imala i ljubavi, to nas čini pravim ljudima, Bogu otvorenima.“ „Vjetar, koji isto simbolizira Duha Svetoga donosi svježinu, a jedna od simbola je i voda, jer zahvaljujući vodi život priroda buja.“

„Dragi krizmanici, vi ste u godinama intenzivnog rasta, fizičkog, intelektualnog i emotivnog, a sakrament krizme potreban vam je kako biste i duhovno rasli, kakao biste prihvatili Istinu o sebi, životu i svijetu, Istinu koju nam je Krist donio. Isus nas uvijek svojim primjerom i riječima upućuje pravim smjerom. Isus nam daje temeljna usmjerenja kako ići pravim putem.“

„Poželimo našim krizmanici da ustraju na putu slijeđenja Krista koji je uzor pravoga čovještva. Ponekad nije lako ustrajati na putu dobra, ali kao što je rekao papa Franjo krizmanicima, nemojte slijediti glumce i ovozemaljske poznate ličnosti, one koje treba slijediti su sveci i blaženici, oni nam pokazuju kako ustrajati na Kristovu putu; tražiti put dobra i ustrajati unatoč poteškoćama. Neka vam Božji dar pomogne ustrajati, plivati protiv struje, slijediti pamet i savjest a ne napasti svijeta“, zaključio je mons. Milovan.

Biskup je čestitao i obiteljima krizmanika koje odgajaju te mlade, naglasivši važnost da im se prenese temeljne vrednote, osjećaj za samodisciplinu, odgovornost, kulturu rada, kulturu solidarnosti i razumijevanja.

Podjela sakramenta krizme upravo na svetkovinu Pedesetnice u pulskoj je katedrali tradicija  koja seže duboko u povijest. Nakon Drugog svjetskog rata, pa sve do demokratskih promjena devedesetih godina prošloga stoljeća to je ujedno bio dan podjele svete krizme za cijelo pulsko područje, pa su tako do kraja osamdesetih godina krizmanici iz svih pulskih župa dolazili na krizmu u katedralu. Prva pulska župa koje je početkom devedesetih imala krizmu u svojoj crkvi bila je Župe sv. Antuna Padovanskog, a potom su počele i ostale župe imati krizmu u svojim crkvama.

Ove je godine Župa sv. Pavla imala 42 krizmanika, a pulskoj ja katedrali krizmano 38 kandidata, taj broj čine djeca iz hrvatske i talijanske grupe za župnu katehezu, te kandidati iz Štinjana, obližnje manje župe nadomak Pule, jer tom župom upravlja katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj.

(Txt: G. Krizman, foto: G. Krizman, B. Fornažar)

Najave