1470504

U ponedjeljak, 23. svibnja 2022. godine, u Umagu je svečano proslavljen sv. Peregrin, nebeski zaštitnik župe i grada.

Misno slavlje predvodio je dr. sc. o. Đuro Hontić, župnik pulske Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan pulskog Samostana sv. Franje Asiškog. Koncelebrirali su: generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, umaški župnik preč. prof. dr. sc. Josip Grbac, kapelan umaške župe vlč. Branimir Šapina te drugi svećenici iz Umaško – oprtaljskog dekanata.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji između ostalog istaknuo da je zahvaljujući mučenicima, među kojima i sv. Peregrinu, ovaj naš svijet izgleda, bolje, plemenitije i ljepše. „Budućnost je u Božjim rukama, ali i u našima koliko smo spremni s Bogom surađivati“, istaknuo je o. Hontić. Mučenike možemo najbolje shvatiti samo kroz perspektivu Riječi Božje, istaknuo je propovjednik te nadodao da mučenike častimo i zbog prihvaćene Riječi Božje. P. Hontić je nadalje istaknuo da mi sebe danas trebamo preispitati i u svjetlu Riječi Božje, trebamo promatrati sv. Peregrina da shvatimo koje je naše poslanje u ovom današnjem svijetu. „Papa Franjo nas poziva da u molitvi, razmatranju i razgovoru potražimo odgovore na probleme ovog današnjeg vremena kako bi Crkva živjela novim zanosom i novim oduševljenjem te u ovome današnjem svijetu svjedočila Krista. Zato nam primjer sv. Peregrina mučenika itekako treba biti svakodnevno pred očima i svakodnevni bi s njime trebali prijateljevati da ga bolje upoznamo, da ga zavolimo i da po njegovu zagovoru i njegovom primjeru u ovom današnjem svijetu mi odgovorimo na potreba svijeta, da izvršimo ono što je Božja volja“na glasio je propovjednik.

 

 

„Sveti Peregrin mučenik je ujedno bio i apostol, došao je ovamo iz Akvileje, tada velikog centra kršćanstva. Mi se trebamo pitati iz koje mi Akvileje dolazimo, došli smo s raznih strana, no s jednim poslanjem, Bog nas je htio na ovome području, u ovome vremenu da po nama govori ovome svijetu. Poslao nas je na put. Isus je rekao „molite Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“, koliko smo svjesni te zadaće da molimo za poslanje i nove poslanike, koliko smo svjesni i zauzeti u svojoj molitvi za širenje kršćanske vjere ovdje kod nas u ovom današnjem vremenu“, zapitao se predslavitelj.

Na kraju je preč. dr. Grbac uputio prigodne zahvale župnim suradnicima i svima koji su doprinijeli realizaciji proslave patrona župe, a napose je zahvalio za spremnost i raspoloživost na suradnju u svim prigodama i potrebama, gradskoj upravi na čelu koje je gradonačelnik Vili Bassanese.  

Nakon mise svima okupljenima je na trgu posluženo prigodno osvježenje.  

Dan prije blagdan patrona održan je koncert klapa, a dan nakon blagdana sv. Peregrina održano je otvorenje izložbe slika „Stopama sv. Peregrina“.  

G. Krizman

Najave i obavijesti

Subota: 24 Ruj 2022
Dvigrad festival, 1. 7. - 24. 9. 2022.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.