Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

U pulskoj katedrali proslavljena Nedjelja Božjega milosrđa

Nedjelja Božjega milosrđa, koja se uobičajeno slavi na Mali Uskrs, i ove je godine 24. travnja 2022.,  tradicionalno svečano proslavljena u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina. I ove su godine proslavu organizirali članovi Katoličke Udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i Vodnjana, Štovatelji Milosrdnog Isusa i katedralna Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije.  

Program je započeo, simbolično, Satom milosrđa, u 15 sati, krunicom Božjega Milosrđa, koju je, kao i cijeli program, glazbeno animirao zbor Radnika Milosrdnog Isusa.

Nakon krunice uslijedilo je svečano misno slavlje, predvodio je o. Jure Josipović, pavlin iz Pavlinskog samostana iz Svetog Petra u Šumi, a koncelebrirali su katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, fra Đuro Vuradin iz pulskog Franjevačkog samostana svetog Franje Asiškog koji se nalaze na području katedralne župe, te braća svećenici vlč. Aleksandar Petrović i vlč. Dragutin Petrović.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji pozvao okupljene da nauče živjeti u boljoj dimenziji, u uskrsnuću koje daruje Krist, da nauče živjeti život koji je On za nas pripravio. Govoreći o apostolima istaknuo je da su oni posve krivo, ljudskim mjerilima, smatrali Isusa političkim vođom koji će im omogućiti istaknute društvene pozicije; Isusu im, međutim govori o slobodi od grijeha, istaknuo je p. Jure. Spomenuo je potom da, kada obilazi stare i nemoćne u svojoj Župi sv. Petra i Pavla apostola u Svetom Petru u Šumi vidi kako ljudi, iako možda u oskudici i usamljenosti, žive dostojanstveno, žive s Bogom, žive već Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji; dok pojedini, koji žive u izvanjskom luksuzu i izobilju, imaju srce kao led. „Poruka Božanskoga Milosrđa koja nam je došla preko svete sestre Faustine govori nam o tome da nas Bog uči živjeti, dostojanstveno, da nam Bog zaista želi dobro“, rekao je između ostalog propovjednik.

Na kraju se je okupljenima obratio katedralni župnik vlč. Lekaj koji je zahvalio predslavitelju, koncelebrantima i suorganizatorima. Pozvao je sve okupljene da se nakon mise zadrže na druženju u atriju katedrale.  

(G. Krizman)

 

Najave