O svetkovini Svih svetih, u nedjelju, 1. studenog 2020. godine svečano misno slavlje na porečkom gradskom groblju predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju porečkog župnika i dekana preč. Milana Zgrablića i župnog vikara porečke župe vlč. Janeza Barborića.

Misa je održana ispred grobljanske crkve Blažene Djevice Marije od Karmela, a zahvaljujući adekvatnom ozvučenju sudjelovali su brojni vjernici koji su se nalazili diljem tog dijela groblja, uz poštivanje preporučenog međusobnog razmaka u cilju sprječavanja širenja zaraze virusa Covid-19.

Biskup je u uvodnom obraćanju istaknuo kako su svetkovina Svih svetih i Dušni dan vrijeme kada se posebno spominjemo svojih dragih pokojnika, vrijeme je to i veće  zahvalnosti i molitvene brige za njih. Blagdan Svih svetih podiže nam oči prema slavi Božjoj, u nju su ušli mnogi poznati i nepoznati, oni su nam primjer i veliki zagovornici kod Boga. Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji podsjetio kako je obilazak posljednjeg počivališta naših dragih pokojnika prigoda koja budi u nama uspomene na one kojih fizički više nema među nama, ali duhovno su nam bliski u sjećanjima i molitvi. Znak je to naše pažnje prema njima i zahvalnosti za dobro koje smo do njih primili, činimo to napose u zagovornoj molitvi, čini nam se da je to poseban znak milosrđa prema njima.

Homilija:

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/svetkovina-svih-svetih-poreč-2020-mons-i-milovan/

Govoreći o svetkovini Svih svetih biskup je naglasio da u vjerovanju molimo „vjerujem u uskrsnuće mrtvih i život vječni...vjerujem u općinstvo svetih“, to je smisao povezivanja blagdana Svih svetih i Dušnoga dana. Općinstvo svetih veliko je zajedništvo onih na nebu, spašenih, svetih, nas koji smo još putnici na zemlji i svetih duša u čistilištu koje tek čekaju da uđu u raj Božji. Biskup je citirao tekst Drugoga vatikanskog sabora „dok ne dođe Gospodin u svome veličanstvu i svi anđeli s njime neki od njegovih učenika putuju zemljom, drugi se, navršivši ovaj život, čiste, a neki su već proslavljeni motreći samoga Trojedinoga Boga kakav jest. Stoga se jedinstvo putnika s braćom koja su usnula u Kristovu miru nipošto ne prekida nego se jača priopćavanjem duhovnih dobara. U tom svetom zajedništvu, Općinstvo svetih kako ga zovemo, tom svetom zajedništvu pripadamo i mi, osobito kada smo kao ovdje sabrani na misi, istaknuo je između ostalog mons. Milovan.

Misu je pjevanjem a capella uzveličao porečki župni zbor. 

 

Najave i obavijesti

Petak: 4 Pro 2020
Raša: Proslava sv. Barbare

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.