Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Film o kardinalu Stepincu u pulskoj Areni

Četvrtog dana Pula Film Festivala, prikazan je u pulskoj Areni dokumentarni film Stepinac – Kardinal i njegova savjest. Unatoć kasnom terminu prikazivanja, film je započeo u 22:15, u Areni se okupio lijepi broj gledatelja iz svih dijelova Istre, a nazočili su i svećenici iz raznih dekanata Porečke i Pulske biskupije.

Dokumentarni film Stepinac – Kardinal i njegova savjest, scenaristice i redateljice Višnje Starešina, prikazan je u sklopu Pula film festivala u pulskoj Areni u utorak 1. rujna 2020.. Nakon zagrebačke svečane premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači ove godine bilo je to prvo premijerno prikazivanje za širu publiku. Film je nastao u produkciji Interfilma u suradnji s Hrvatskim katoličkim  sveučilištem.

Film  priča priču o iznimnoj osobnosti Alojzija Stepinca, kako se svojedobno najmlađi nadbiskup na svijetu nosio s izazovima najokrutnijih  autoritarnih i totalitarnih režima 20. stoljeća. Zašto  je za Pavelića bio „magarac“, a za Tita postao neprijatelj br. 1? Zašto je u Titovoj Jugoslaviji suđen, a u slobodnoj Americi slavljen kao simbol otpora komunizmu u porobljenoj Europi? Što je činio i kako se čovjek i nadbiskup Alojzije Stepinac nosio s posljedicama svojih izbora u najsloženijim povijesnim vremenima?, samo su neka od pitanja kojima se bavi ovaj izniman dokumentarni film.

Prije projekcije održana je, kao i za svaki film koji se prikazuje u Areni u sklopu Pulskog filmskog festivala, konferencija za medije. Redateljica i scenaristica filma Višnja Starešina istaknula je da se 15 godina bavi dokumentarističkim prikazom povijesnih tema i ličnosti. Na prikazu blaženog Alojzija Stepinca je dugo radila: „Od same ideje je prošlo 10 godina, a sam film smo snimali zadnje tri godine.“

„Priča prati zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca od rođenja. Bilo je tu mnogo istraživanja i sugovornika, a putem se mnogo stvari i mijenjalo“, rekla je pojasnivši kako su neki sugovornici potisnuli druge. Primjerice, išli su u Izrael snimati osobnog tajnika Ivana Pavla I. i naišli na djevojčicu Renatu spašenu iz Holokausta. Ispostavilo se da je upravo Stepinac bio glavna karika u njezinu spašavanju. „Tako je emotivni dio priče potisnuo onaj politički i snimali smo ipak nju“, objasnila je Starešina.

Prof. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekao je kako je suradnja sa Starešinom započela još na knjigama koje se bave aktualnim političkim pitanjima te su se prepoznali i na ovom projektu.

Savjetnik na filmu, profesor komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Krunoslav Novak smatra kako je važno da studenti vide ovaj film, ističući: „On je bio svjedok jednog vremena i priča o njemu prati povijest jednog društva.“ Stepinac je, kaže, živio u zahtjevnom vremenu i imao je izrazitu ljubav prema Bogu i hrvatskom narodu.

Prof. Tanjić je istaknuo da njegova filmičnost leži u više činjenica: „Njegove geste, lice, osobnost koja plijeni, sve je to dio njegove filmičnosti i doista se nadam da će ovaj film postati i igrani“, te je nadodao kako je Stepinac bio je najmlađi nadbiskup dotada, kako se trebao oženiti no ipak je stupio u katoličku crkvu te kako je tijekom prvog svjetskog rata bio na ratištu tijekom pa i bio zarobljen.

Nakon što je su zbog lockdowna bila zatvorena kina, film Stepinac – Kardinal i njegova savjest bi konačno u hrvatska kina trebao stići 24. rujna, rečeno je na konferenciji za medije, a donosi službena stranica Pula film festivala.

Foto: I. Marinić, I. Savanović, pulafilmfestival.hr

konf stepinac

as1

as2

as3

as4

as5

as6

 

Najave