Petak, 29 ožujka, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Propovijed bl. Miroslava Bulešića o blagdanu Uznesenja Blažene Djevice Marije

U mjesecu smo kolovozu, kada se posebno spominjemo mučeništva našeg bl. Miroslava Bulešića. Ove godine, kada obilježavamo 100. obljetnicu njegova rođenja, na poseban će način biti obilježena i 73. obljetnica mučeništva.

Ususret tome vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. M. Bulešića, vlč. mr. Ilija Jakovljević pripravio je blaženikovu propovijed iz kolovoza 1944., o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

 

Uznesenje Blažene Djevice u nebo

Sv. Ivan od Šterne, 15. kolovoza 1944.

„Radujmo se svi u Gospodinu svetkujući blagdan u čast blažene Marije Djevice; radi njezina se uznesenja raduju anđeli i slave Sina Božjega“ (Ulazna pjesma). To je poziv Crkve. – Radost obuhvaća naša srca, jer svetkujemo blagdan naše nebeske Majke. Kao zaključak svih svetkovina Blažene Djevice Marije jest današnji blagdan kad u njemu spominjemo slavno njezino uznesenje na nebo. Taj blagdan jedan od najstarijih; već u VI. stoljeću predaja je jasna. Tako sv. Grgur Turonski (+583.) veli: „Kad se je Blaženoj Djevici Mariji dovršilo vrijeme ovog života, kad je bila već pozvana s ovog svijeta, sakupili su se apostoli od svih krajeva u kuću njezinu. I kad su čuli da će se rastati od ovoga svijeta, bdjeli su zajedno s njom; i eto došao je Isus Krist sa svojim anđelima, i primivši dušu njezinu, izruči je Mihaelu Arkanđelu, te je otišao. – U jutro uzeli apostoli postelju s njezinim tijelom, i stavili su ga u grob, te su ga čuvali, uvjereni kako su bili da će doći Gospodin (da joj uzme tijelo). I eto ponovno im se predstavi Gospodin i uzevši njezino sv. tijelo u oblak zapovijedi da bude uzneseno na nebo: tamo sada, sjedinivši se s dušom, uživa vječno dobro… veli I. vatikanski koncil.

Tri je pobjede postigla blažena Djevica Marija: nad grijehom po Bezgrešnom začeću, nad pohotama po djevičanskom materinstvu, i tako nad neprijateljem smrti posebnu slavu dobivajući, po … sličnu Sinu svoga uskrsnuća… I Krist je mogao kazati sada – kako veli … „Ovo je sada meso od kojega je i moje meso“. – Dostojno je dakle bilo da ona, po kojoj se je započelo spasenje, dobije i plodove istoga, tj. uskrsnuće tijela, sličnost Isusu Kristu. – Što ćemo mi tek na svršetku vijeka dobiti.-

Vidimo Mariju kako je uznesena na nebo: Crkva nam je opisuje kako je praćena mnogim četama anđela koji se raduju i vesele. Eto vidimo Mariju i okrunjenu od Sina, postaje Kraljica neba i zemlje. Radost ispunjava naša srca radi časti naše Majke nebeske. – Marija je postigla ono potrebno i jedino potrebno o kome nam govori Sv. Evanđelje.

            Kraljica i Majka naša nebeska! I mi se danas združujemo u radosti i veselju, koje se u nebu uživa radi tvojih pobjeda i časti. Majko, naša nebeska, daj nam Tu milost: da Te mi do svršetka našeg života častimo i slavimo, daj da razumijemo i da shvatimo ono što nam je jedino potrebno: da se spasimo, da se čuvamo od grijeha, da ne bismo oskvrnuli svoju dušu, ni zamazali svoje tijelo nekim grijehom, već da bismo uvijek čisto živjeli. Majko, daj da naša srca teže na nebo, gdje nas ti čekaš sa Svojim Sinom, s Bogom Ocem našim, sa anđelima i svecima, da možemo se tako i mi združiti i uživati onu radost i veselje, koje se daje onima koji su za nebo, i u nebu. Majko naša, moli i zagovaraj za nas. Amen.

Najave