Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Proslava blagdana sv. Antuna u Puli

Blagdan sv. Antuna Padovanskog u istoimenoj župi i samostanu u Puli proslavljen je, kao i svake godine, nizom misnih slavlja i trodnevnom duhovnom pripravom, koju su održali o. Gabrijel Škibola, župnik i o. Leopold Mičić, gvardijan, a u prethodnim mjesecima održana je i pobožnost 13 utoraka sv. Antunu.

Na sam blagdan, u subotu, 13. lipnja 2020., održano je sveukupno 6 misnih slavlja: u 7, 8, 9, 10.30, 17 i 19 sati. Misno slavlje u 10.30 predvodio je župnik pulske katedralne župe vlč. Rikard Lekaj. Svetu misu s blagoslovom djece i cvijeća predvodio je o. Nikola Rožanković, župni vikar pulske župe sv. Ivana Krstitelja, a svečano večernje misno slavlje porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Biskup je u prigodnoj homiliji uvodno istaknuo da su sveci ostvarenje Evanđelja, i poput Evanđelja govore ljudima svakoga vremena. Podsjetio je na nastojanja sv. Antuna u borbi protiv krivovjerja. Upravo poput reakcije vjernog puka kada je preminuo sv. papa Ivan Pavao II. i tada su vjernici bili uvjereni u njegovu svetost, kanonizirao ga je papa Grgur IX. samo godinu dana kasnije. Bog mu je dao veliki dar rječitosti, ali i osjećaj za sve ljudi, bez obzira na stalež, a napose su ga bliskim osjećali siromašni i potrebiti. Kao i tada, i danas je svijet duhovno bolestan, a sv. Antun je to znao prepoznati. Bio je svjestan da je poslanje Crkve naviještati, i da je to pozvana činiti svima, uvijek i svugdje. I mi kao članovi Crkve pozvani smo činiti isto, iako možda ne svi kao propovjednici, svi možemo i moramo propovijedati svojim životom, rekao je između ostalog mons. Milovan, te je zaključio zazivom neka nam sv. Antun bude zagovornik u svim našim životnim potrebama.

Misu je glazbeno uzveličao župni zbor pod ravnanjem Vilme Gracije Žmak.

(G. Krizman)

 

Najave