Vjernici iz svih pulskih župa okupili su se o svetkovini Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak, 11. lipnja 2020. godine, u pulskoj katedrali. Ovogodišnja je proslava zbog epidemioloških razloga bila bez procesije gradskim ulicama, a održana je, kako je u napomeni na kraju mise spomenuo pulski dekan preč. Milan Mužina, kao u neka davna vremena, kojih se samo stariji sjećaju, samo po katedrali. Osim oltara Presvetog Srca Isusova i Majke Božje pripravljena su još dva oltara pri dnu crkve.


Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, a koncelebrirali su župnici pulskih gradskih župa.
Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio da vjernici nošenjem sakramenta u procesiji u pokaznici na najsvečaniji mogući način časte središnje otajstvo naše vjere. Nadalje je pojasnio da se blagovanjem euharistije događa prožimanje osoba, „živi Gospodin se daruje meni, stupa u mene i poziva me da mu se potpuno predam, kao što to reče sv. Pavao „Živim, ali ne živim više ja, nego u meni živi Krist.“.
Biskup je nadalje obrazložio da je cilj našega slavljenja mise i primanja pričesti dvostruk: osobna pretvorba, preobrazba svakoga od nas te povezivanje svih vjernika u jednu obitelj koju povezuje Euharistijsko Kristovo tijelo. Time što pristupamo Pričesti mi ispovijedamo da nijedan čovjek ne može i ne smije živjeti sam za sebe, niti ostavljen u svojoj samoći, marginaliziranosti i izolaciji. Primanje sv. Pričesti nam je poziv na življenje ljudskoga zajedništva, solidarnosti i ljubavi te na darivanje sebe drugima, jer svi smo pozvani razvijati se kao biće zajedništva i postajati kruhom za druge.
Biskup je podsjetio da se euharistija od davnina naziva i popudbinom, ne samo za umiruće, jer Krist nama, svojim vjernima, kao nekada starome Narodu Božjemu nakon oslobođenja iz ropstva u Egiptu, u sakramentu krštenja daje čudesnu vodu, a hranu i piće nam daje u euharistiji, da ne klonemo u teškoćama života nego da ustrajemo u vedroj nadi prema blaženom cilju koji nam je obećan.
Pozvao je na kraju sve okupljene da zahvaljuju za taj najveći dar po kojem Krist ostaje s nama do konca svijeta, te da se okupljamo na nedjeljnim misnim slavljima i hranimo dušu svetom pričesti, kako bismo ojačani tom snagom bili dobri svjedoci evanđelja, istine, zajedništva, ljubavi i mira te tako graditelji boljega svijeta, zajedno sa svim ljudima dobre volje. (G. Krizman)
Homiliju biskupa Milovana poslušajte ovdje:

 

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.