Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Svetkovina Tijelova u pulskoj katedrali

Vjernici iz svih pulskih župa okupili su se o svetkovini Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak, 11. lipnja 2020. godine, u pulskoj katedrali. Ovogodišnja je proslava zbog epidemioloških razloga bila bez procesije gradskim ulicama, a održana je, kako je u napomeni na kraju mise spomenuo pulski dekan preč. Milan Mužina, kao u neka davna vremena, kojih se samo stariji sjećaju, samo po katedrali. Osim oltara Presvetog Srca Isusova i Majke Božje pripravljena su još dva oltara pri dnu crkve.


Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, a koncelebrirali su župnici pulskih gradskih župa.
Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio da vjernici nošenjem sakramenta u procesiji u pokaznici na najsvečaniji mogući način časte središnje otajstvo naše vjere. Nadalje je pojasnio da se blagovanjem euharistije događa prožimanje osoba, „živi Gospodin se daruje meni, stupa u mene i poziva me da mu se potpuno predam, kao što to reče sv. Pavao „Živim, ali ne živim više ja, nego u meni živi Krist.“.
Biskup je nadalje obrazložio da je cilj našega slavljenja mise i primanja pričesti dvostruk: osobna pretvorba, preobrazba svakoga od nas te povezivanje svih vjernika u jednu obitelj koju povezuje Euharistijsko Kristovo tijelo. Time što pristupamo Pričesti mi ispovijedamo da nijedan čovjek ne može i ne smije živjeti sam za sebe, niti ostavljen u svojoj samoći, marginaliziranosti i izolaciji. Primanje sv. Pričesti nam je poziv na življenje ljudskoga zajedništva, solidarnosti i ljubavi te na darivanje sebe drugima, jer svi smo pozvani razvijati se kao biće zajedništva i postajati kruhom za druge.
Biskup je podsjetio da se euharistija od davnina naziva i popudbinom, ne samo za umiruće, jer Krist nama, svojim vjernima, kao nekada starome Narodu Božjemu nakon oslobođenja iz ropstva u Egiptu, u sakramentu krštenja daje čudesnu vodu, a hranu i piće nam daje u euharistiji, da ne klonemo u teškoćama života nego da ustrajemo u vedroj nadi prema blaženom cilju koji nam je obećan.
Pozvao je na kraju sve okupljene da zahvaljuju za taj najveći dar po kojem Krist ostaje s nama do konca svijeta, te da se okupljamo na nedjeljnim misnim slavljima i hranimo dušu svetom pričesti, kako bismo ojačani tom snagom bili dobri svjedoci evanđelja, istine, zajedništva, ljubavi i mira te tako graditelji boljega svijeta, zajedno sa svim ljudima dobre volje. (G. Krizman)
Homiliju biskupa Milovana poslušajte ovdje:

{mp3}200611-homilija{/mp3}

 

Najave