Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

„Bl. Miroslav zavija u bijeli omot ljubavi svaku našu ranu“

Devetodnevnu pripravu na proslavu 100. godišnjice rođenja bl. Miroslava Bulešića u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani je predvodio mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup. Svaku večer moljena je devetnica u sklopu sv. mise a slavlju je prethodila svibanjska pobožnost. Bile su izložene relikvije bl. Miroslava i vjernici su mogli napisati svoje nakane po kojima je služena sv. misa na sam blagdan rođenja.

            Na sam blagdan rođenja bl. Miroslava Bulešića, u srijedu, 13. svibnja 2020., svečanu sv. misu predvodio je vicepostulator i župnik župe Fažana vlč. Ilija Jakovljević. U homiliji se osvrnuo na duhovni život bl. Miroslava zbog čega ga častimo i zašto mu se utječemo. Naša molitva bl. Miroslavu je znak poštovanja i pobožnosti prema Blaženiku jer je njega Bog izabrao i obdario milostima zbog kojih ga častimo. Bl. Miroslav je djelo Božje i kao takav dan nama da svojim zagovorom zavija u bijeli omot ljubavi, kako je govorio bl. Miroslav, svaku našu ranu, bilo duhovnu ili tjelesnu. On svojim životom je bio znak Božje ljubavi u svojem vremenu i zacjeljivao ljudske rane Ljubavlju – Bogom. Svatko od nas ima i osjeća rane, kako duhovne tako tjelesne, ali svatko od nas ima i mogućnost da mu bl. Miroslav zavije njegove rane. Danas smo došli u ovu crkvu, da pred likom i relikvijama bl. Miroslava molimo za naše potrebe, za potrebe naše župe i našeg naroda.

            Nadalje u homiliji je vlč. Ilija istaknu kako danas slavimo Gospu Fatimsku koju je na poseban način častio bl. Miroslav. Za njega možemo reći da je bio marijanski lik svećenika. Svaku svoju molitvu, zahvalu, poteškoću povjeravao je Majci Božjoj, da ga ona, kao Isusova majka, zagovara kod svog Sina; da mu ona isprosi potrebne duhovne milosti. Njegova svetost izvor ima u euharistiji i pobožnosti prema Majci Božjoj. Zato i mi danas, dragi hodočasnici, molimo da i nas Marija zagovara, da i u našem životu skrene (zaustavi) metak grijeha koji nas pogađa, kako što je skrenula metak kojim je trebao biti ubijen sv. Ivan Pavao II. Marija neka bude naša brana od grijeha, a bl. Miroslav neka  svaku našu ranu zamota u bijeli omot ljubavi, kako bi mogli svima oprostiti i svakog ljubiti- istaknu je propovjednik.

            Na kraju misnog slavlja su izmoljene litanije i molitva bl. Miroslavu te udijeljen blagoslov Blaženikovim relikvijama.

(G. Krizman)

fasana131

Najave