Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

„Korizma je vrijeme obnove intimnosti s Bogom“

U subotu, 29. veljače 2020. godine, održan je u Pazinu, u Pazinskom kolegiju, korizmeni susret i duhovna obnova za vjeroučitelje i župne animatore Porečke i Pulske biskupije.

Nakon uvodnog pozdrava predstojnika Katehetskog ureda vlč. mr. Maksimilijana Buždona razmatranje na temu  „Korizma – obnova krsne milosti“ održao je o. Leopold Mičić, OFM, gvardijan Samostana sv. Antuna Padovanskog u Puli.

Predavač je na početku pojasnio pojam obnove, koja se, kako je rekao, provodi na nečemu već postojećem. Poput, na primjer, građevinama i čovjeku je ponekad potrebna obnova, no, najvažnije, on treba biti svjestan postojanja potrebe za obnovom. Čovjek, ako niječe svoju biologiju umire, no s obzirom na to da je stvoren na sliku Božju najdublja čovjekova potreba je da bude ponovo u skladu s Bogom, istaknuo je predavač. Korizma je vrijeme kada nas Crkva posebno poziva na obnovu nečega staroga u sebi, a nema obnove bez da se nešto ruši. Možda je potrebno srušiti neku staru sliku o sebi. Ta slika se najviše vidi u odnosu prema Bogu, a ta se slika reflektira u odnosu prema čovjeku. Da li je netko iskreno pobožan vidi se iz odnosa prema ljudima. Obnova znači dopustiti da se provede Božje nastojanje u našemu životu. Tek kada shvatimo koliko je Bogu stalo do nas tada počinje život.

Milost je nezasluženi Božji dar, milost je sam Bog, to saznaje čovjek mora obnoviti u svome život, tu krsnu milost, da je Isusu ušao u moj život, da živi u meni, da danas želi biti sa mnom. Spominjući dnevno Evanđelje, o Leviju, predavač je istaknuo da Isus ulazi u život čovjeka koji živi od nekih krivih naplata. Isus želi ući u tu našu krivu naplatu da je ispravi, da je obnovi. Prvi korak je srušiti svoju sliku o sebi, a to je s godinama ponekad sve teže. No treba se zapitati koliko u toj slici ima Boga. Korizma je vrijeme kada nas Crkva na poseban način poziva da se odazovemo na Božji poziv koji želi ući u komunikaciju s nama. Svi se trebamo zapitati koliko vremena provodim na koljenima, koliko vremena molimo?, podsjetio je predavač. Korizma je vrijeme obnove intimnosti s Bogom. Mi ćemo odraditi korizmu, korizma će proći, ali se u našem životu ništa neće promijeniti ako u moj život ne uđe onaj koji je totalno drugačiji od mog shvaćanja svega. Korizma nije ‘vrijeme bez nečega’, već korzima treba biti ‘vrijeme s’, vrijeme s Bogom. Čovjek može biti s Bogom tek kada osjeti koliko ga je Bog željan. U Godini A pet korizmenih nedjelja donosi naglaske na određene trenutke Isusova života, rekao je predavač, te je pojasnio pojedine poruke tih naglasaka za čovjekov život. Posebno se osvrnuo na konkretne okolnosti rada vjeroučitelja. Naglasio je, unatoč svim poteškoćama, da ako te Bog stavio tu gdje jesi, to znači da Bog računa na tebe, da možeš. Problemi u životu, u međuljudskim odnosima počinju kada čovjek više nema doticaj s Bogom i prestane raditi na sebi, naglasio je predavač. Ako smo svjesni svojega dostojanstva djeteta Božjeg i potrebe da to čuvamo, naše svakodnevne okolnosti, koliko god bile teške, postaju mjesto našega posvećenja. Korizma nam donosi saznanje koliko smo bezuvjetno voljeni. Korizma je vrijeme između pepeljanja i pranja nogu. Život je služenje, svi imamo mandat, svi imamo svoje poslanje da iz svoje glave idemo do nogu drugoga, naglasio je predavač. Korizma je vrijeme opredjeljenja za služenje drugome, a to je moguće shvatiti samo molitvom. Predavač je nadalje istaknuo na razne opasnosti u koje se upada kada nastupi duhovna lijenost.

Govoreći o krštenju, fra Leopold je naglasio sa svi sakramenti inicijacije vode ka sjedinjenu s Bogom, da postane s Bogom jedno. Kada Bog ulazi u naš život nešto se treba promijeniti. Osvrnuo se i na otpor koji mi pružamo Bogu, svjesno ili nesvjesno mi Isusa odvraćamo iz svojega života, toga trebamo postati svjesni i to promijeniti.

Predavač je pri kraju pojasnio elemente obreda krštenja, a cijelo je predavanje popratio prigodnom power point prezentacijom.

 Nakon kraće pauze održana je pobožnost križnoga puta, korišten novoobjavljeni Križni put blaženog Miroslava Bulešića. Svi okupljeni dobili su po jedan primjerak.

Uslijedila je prigoda za sakrament ispovijedi s više svećenika na raspolaganju, te sveta misa koju je predvodio o. Leopold Mičić. Susret je završio zajedničkim ručkom svih sudionika. (Txt: G. Krizman, Foto i audio: N. Peteh)

  

 

Najave