U Lanišću, u župnoj kući, mjestu mučeništva bl. Miroslava Bulešića, koordiniranim djelovanjem mjesnog župnika, vlč. Josipa Mašine i vicepostulatora, vlč. mr. Ilije Jakovljevića u tijeku su radovi na uređenju dijela prizemnih prostorija župne kuće, za adekvatniji prihvat hodočasnika.

Obzirom na raspored prostora biti će osposobljen još jedan ulaz kojim će se ulaziti u veću prostoriju pored župnog ureda. U toj će prostoriji, koja će moći primiti više desetaka osoba, biti postavljena stalna projekcija dokumentarnog filma o mučeništvu bl. Bulešića. Osim toga, memorijalna zbirka će fotografijama i drugim prigodnim predmetima i muzejskim eksponatima iz prve polovice XX. stoljeća posjetitelje upoznati s poviješću i zbiljom bogate pastoralne aktivnosti te župe koja je prije Drugog svjetskog rata imala gotovo tisuću stanovnika.  Bit će izložene fotografije krizmanika generacije 1947., a poseban će dio donijeti detaljniju povijesnu građu o biskupovom izaslaniku mons. Jakobu Ukmaru, kojeg su napadači istovremeno s umorstvom bl. Bulešića pretukli, te ostavili bez svijesti, uvjereni da su ga ubili. Zbirka će nadalje, slikom i dokumentima, hodočasnicima približiti lik i djelo vlč. Stjepana Ceka, tadašnjeg laniškog župnika, kojeg je majka spasila sakrivši ga ispod stepeništa, a koji je kasnije, zajedno s više župljana Lanišća, nepravedno, montiranim sudskim procesima, osuđen na više godina zatvora.

Tadašnja prostorija župnog ureda, mjesto mučeništva, gdje je na zidu nalazi uokvireni ulomak tadašnje žbuke s blaženikovom krvlju, biti će uređeno preostalim originalnim namještajem i drugim predmetima koji su se tada ondje nalazili. U novoj postavi memorijalne zbirke moći će se vidjeti komadić okrvavljenog svećeničkog kolara s mučenikovom krvlju od trenutka mučeništva i komadić   okrvavljenog platna košulje, prvi portret u reljefu kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar te drugi detalji tog potresnog događaja.

Osim uređenju dijela interijera namjerava se pristupiti i uređenju okoliša, gdje također postoje određene lokacije koje su obilježene značajnim momentima u svezi događaja „krvave krizme“. 

Župnik Mašina je izrazio namjeru postavljanja dva nova vitraja u prozore prezbiterija laniške župne crkve, koji će biti urešeni stiliziranim ljiljanima, motivom s blaženikove mladomisničke štole s kojom je najčešće prikazan.

Župa Lanišće je ove godine, u prigodi 99. obljetnice rođenja bl. Bulešića, upriličila blagoslov nove slike, portreta blaženika kojeg je naslikao vlč. Pablo Josue Rubio Barcia, svećenik Porečke i Pulske biskupije, te novog relikvijara, dar vicepostulatora vlč. Jakovljevića, u kojem je relikvija je postavljena za javno štovanje na oltaru Presvetog Srca Isusova gdje je blaženik služio misu neposredno prije mučeništva.

Inaugracija novih prostora i memorijalne zbirke u Lanišću planira se za dane neposredno uoči ovogodišnje obljetnice mučeništva, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. (G. Krizman)

 

Komadić blaženikovog kolara koji je okrvavljen u trenutku mučeništva – drvorez je djelo Mate Žmaka Matešića, svjedoka de visu (po viđenju) laniških događaja, koje je kasnije opisao u knjizi „Krvava Krizma - Lanišće 1947.“

 

Komadić košulje s tragovima blaženikove krvi

 

Prvi reljefni portret kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar

 

Pojilo gdje je krvnik oprao okrvavljene ruke i nož nakon ubojstva

 

Prozor kroz kojeg je Ana Šverko, tada djevojčica, čula bl. Miroslava kako, neposredno pred smrt, izgovara riječi „Isuse, primi dušu moju!“

   

    

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.