Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Započeo 63. planinarski križni put, od Svetvinčenta do Motovuna

„Nije moguće sakriti grad koji leži na gori.“ geslo je pod kojim se održava 63. planinarski križni put. Za to 63. hodočašćenje u organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora izabrana je Istra. Oko petsto mladih s područja Zagrebačke nadbiskupije, kojima se pridružio veći broj hodočasnika iz Porečke i Pulske biskupije, Riječke nadbiskupije i drugih  krajeva pješače središtem Istarskog poluotoka, od Svetvinčenta do Motovuna, moleći pobožnost križnoga puta pred postajama u pitoresknim selima istarske unutrašnjosti.  

U subotu, 6. i nedjelju 7. kroz sredinu Porečke i Pulske biskupije održava se 63. Planinarski križni put. U pozivu na taj planinarski križni put uz ostalo stoji “Dragi mladi prijatelji, hodočasnici, planinari, sudionici Planinarskih križnih puteva i oni koji će to tek postati!

Dugo smo planirali Planinarski križni put u Istri. Planovi nam se ostvaruju ove korizme u petom korizmenom vikendu. Idemo u okolicu Pazina. Zove nas naš mučenik, blaženik Miroslav Bulešić u čijem svetištu započinjemo hod 63. Planinarskog križnog puta.

I tokom ovog pohoda otkrivati ćemo slojevitost pobožonosti koja preko trideset godina nudi duhovno bogatstvo svima onima koji se pridružuju ovakvom neobičnom hodu s Kristom. Tako će molitva, kateheze, euharistija, pjesma, žrtva, susret, priroda, upoznavanje kulturne baštine naše domovine biti dio ove pobožnosti i činiti jedan lijepi mozaik duhovne pripreme za svetkovinu Uskrsa.”

Prvoga dana krenuli su u 9 sati iz Svetvinčenta, iz župne crkve rodne župe bl. Miroslava Bulešića. Ondje je moljena prva postaja. Tog prvog dana obišli su župe Svetvičenat, Žminj, Lindar i Pazin. Druga postaja bila je kod kapelice krajputašice u selu Tomišići. Druga postaja je također bila kod krajputašice u selu Leprinčani. Žminjska je župa inače ona koja je uz ostalo prepoznatljiva i po tim nijemim svjedocima vjere, na području župe nalazi se preko 110 kapelica krajputašica o čemu je nedavno objavljena jedna vrijedna monografija. Četvrta postaja molila se u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila. Peta postaja bila je kod kapelice obitelji Šaina u selu Gorenji Tankovići. Šestu postaju molili su kod crkvice sv. Marije Magdalene koja pripada župi sv. Mohora i Fortunata u Lindaru. Posljednja, sedma postaja, u predvečerje prvoga dana, bila je u župnoj crkvi sv. Nikole u Pazinu, gdje je potom uslijedilo i misno slavlje. Prije mise nagovor je održao fra Josip Vlašić, a misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je vlč. Darko Zgrablić. Sudionici planinarskog križnog puta smješteni su za prenoćište u dvorani Pazinskog kolegija.

Hodogram:

Prvi dan

župe: Svetvinčenat – Žminj – Lindar – Pazin

Prva postaja – Svetvinčenat – župna crkva

Druga postaja – Tomišići – krajputaš (oko 10.00, polazak 10. 05)

Treća postaja – Lepričani – krajputaš (oko 10. 30, polazak 10. 35

Četvrta postaja – Žminj – župna crkva (oko 11.10, polazak 11. 30)

Peta postaja – Gorenji Tankovići – krajputaš – obitelj Šajina (oko 12. 30, polazak 12.35)

Šesta postaja – sv. Marija Magdalena – kapelica – ručak (oko 14.00, polazak 15.00)

Sedma postaja – župna crkva u Pazinu (prije mise) – oko 17. 00 dolazak u kolegij

Drugi dan

župe: Pazin – Beram – Kašćerga – Zamask – Motovun

Osma postaja – Franjevačka samostanska crkva u Pazinu (oko 8.10, polazak 8.30)

Deveta postaja – grobljanska kapela Beram (Ples smrti) – (oko 10.00, polazak 10.20)

Deseta postaja – Beram – župna crkva (oko 10. 40, polazak 11.00)

Jedanaesta postaja – Kašćerga – kapelica prije Kašćerge ( oko 13.00, ručak, polazak 14.00)

Dvanaesta postaja – Zamask – župna crkva (oko 15. 15, polazak 15.30)

Trinaesta postaja – Kal – krajputaš (oko 16.00, polazak 16.05) 17.00 Flegi (ispod grobljanske kapele) busevi

Četrnaesta postaja – Motovun – župna crkva (oko 18.00)

 

Najave