Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Riječani gostovali na pazinskoj misi mladih

U pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u petak, 11. siječnja 2019. održana je još jedna Misa mladih. Kao i svaka do sada, od početka redovitog mjesečnog održavanja, i ova je Misa mladih održana pod geslom inspiriranim jednim svetopisamskim citatom, ovoga puta bilo je to „Nikome ni riječi“ (Lk, 5,14). 

Nakon okupljanja i mogućnosti pristupanja sakramentu ispovijedi započelo je misno slavlje koje je predvodio o. Josip Vlašić, a propovijedao je đakon vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade u Riječkoj nadbiskupiji. Misu je glazbeno animirao Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

U prigodnoj homiliji vlč. Pende je, tumačeći biblijsku sliku ozdravljenju gubavca, pojasnio krajnje nepovoljan položaj u kojem su u ta davna vremena živjeli i umirali gubavci, te je istaknuo kako Isus želi dotaknuti našu „gubu“, grijehom ranjenu dušu. Naputkom „nikome ni riječi“ koje upućuje tome čovjeku koji je doživio milost ozdravljenja, Isus i nas poziva da prije nego što postanemo svjedoci, prvo budemo učenici. Da se, po njegovu uzoru, povučemo na neko vrijeme u osamu kako bi sazrjeli, naglasio je propovjednik.

Na kraju mise prigodne zahvale izrekao je o. Josip Vlašić, a vlč. Pende je sve okupljene pozvao na veliki humanitarni koncert duhovne glazbe „Rijeka milosti“ koji će se održati u Rijeci, u Sportskoj dvorani Dinko Lukarić na Kozali, 8. veljače u 20 sati.

Poslije mise uslijedilo je osobno svjedočanstvo koje je izrekla Sara Baltić iz Rijeke. Nakon mnogih životnih stranputica i zla kojemu se prepuštala u mladenaštvu, predala je svoj život Bogu te je sve okupljene pozvala da učine isto, i neka dopuste da ih Bog vodi kroz život.    

Misa mladih u pazinskom samostanu jedna je od brojnih uspješnih inicijativa koje su u relativno kratko vrijeme od svoga dolaska ondje pokrenuli oci franjevci. Oni su toj oazi duhovnosti u srcu Istre naslijedili legendarnog o. Alfonza Orlića, koji nakon dugog predanog i požrtvovnog djelovanja svoje umirovljeničke dane provodi u samostanu na Košljunu. O. Josip Vlašić, o. Darko Tepert i fra Marinko Klaić svojim su brojnim inicijativama udahnuli novi vjetar u jedra duhovnosti pazinskoga kraja ali i mnogo šire. Do prošle jeseni ondje je bio i o. Drago Vujić koji je otišao kao misionar u Afriku. Osim što se redovito i rado odazivaju na različita liturgijska i duhovna zbivanja diljem Istre, uz brojne aktivnost u samostanu, ‘pazinski fratri’ veoma uspješno djeluju i na planetarnoj razini, E-duhovnim vježbama koje organiziraju prigodno više puta godišnje elektronskim putem donose dobre duhovne sadržaje velikom mnoštvu vjernika, doslovno, diljem svijeta.   

  

           

Najave