U subotu, 27. listopada, tršćanski nadbiskup mons. Giampaolo Crepaldi predvodio je biskupijsko hodočašće Tršćanske biskupije na mjesta koja su obilježila život i mučeništvo bl. Francesca Bonifacia, u prigodi 10. obljetnice njegove beatifikacije. Hodočastili su župama na sjeverozapadu Porečke i Pulske biskupije, u Umaško-oprtaljskom dekanatu.

Bio je to događaj kojim je ta mjesna Crkva zaključila niz događanja vezanih uz proslavu obljetnice proglašenja blaženim, a koji je započeo susretom kojim je ordinarij Crepaldi predsjedao u Svetištu Monte Grisa, 11. rujna, na 72. obljetnicu mučeništva. Osim svečanog misnog slavlja u tršćanskoj prvostolnici, katedrali sv. Justa, 14. listopada, na kojem je sudjelovao i porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša,  Tršćanska je biskupija organizirala niz drugih sadržaja i inicijativa, koncerte, izložbe, a izdane su i prigodne publikacije o blaženiku. Izložba o životu i mučeništvu, koju je posjetilo više tisuća ljudi, inaugurirana je u Trstu, a nakon toga je predstavljena u blaženikovom rodnom Piranu, te u Bujama. U četvrtak, 25. listopada, u tršćanskoj katedrali održan je oratorij „Beati Franciscii“, kojeg je nadbiskupija, uz sudjelovanje brojnih eminentnih glazbenih imena i glazbenih zavoda, organizirala u sklopu petogodišnje inicijative Fede e Arte a Trieste oggi, kojim želi svim stanovnicima svojega područja, neovisno o vjerskom opredijeljenu, približiti kulturu i baštinu vjerskog nadahnuća. Te i druge projekte spomenuo je nadbiskup Crepaldi u svome obraćanju, zahvalivši pritom svećenicima i laicima koji su uložili svoje napore u ostvarenje tih događanja.

 Hodočasnici su u jutarnjim satima autobusom i osobnim automobilima stigli su u Grožnjan od kuda su krenuli pješice prema Krasici, putem kojim je išao blaženik kada ga je tadašnja Narodna straža uhitila, te je nakon toga podnio mučeništvo. Taj mlad, izuzetno aktivan i revan svećenik, ubijen je „in odium fidei“, iz mržnje prema vjeri, 11. rujna 1946. godine, o čemu postoje svjedočanstva, a njegovi zemni ostatci nikada nisu pronađeni.

Po dolasku u Krasicu, u župnoj crkvi sv. Stjepana nadbiskup je predvodio misno slavlje, a koncelebrirali su don Simone Agrini, župnik tršćanske Župe sv. Augustina koji je ujedno i predstojnik dijecezanskog Ureda za hodočašća, sport i slobodno vrijeme, biskupov tajnik don Mario Varga i don Domenico De Filippi, kapelan u Župi sv. Servula i bolnički kapelan u Dječjoj bolnici Burlo Garofolo.

Biskup je u prigodnoj homiliji, govoreći o bl. Bonifaciu, istaknuo kako je naslov nedavno održanog oratorija njemu u čast, „Requiem e Gloria“, iako na prvi pogled izražava kontradikciju, odraz kršćanskog pogleda na prijelaz, koji nije kao u ljudskom shvaćanju iz života u smrt, već je u vjerničkoj perspektivi to prijelaz iz smrti u Život.  Istaknuo je nadalje, u perspektivi utjelovljenja Riječi, važnost mjesta, stoga je važno hodočastiti i upoznati mjesta gdje je živio bl. Bonifacio, kojeg nam Crkva stavlja kao uzor, rekao je nadbiskup. U nastavku homilije rekao je kako u svojoj sobi, uz raspelo i sliku Majke Božje ima i sliku bl. Bonifacia, kojemu se utječe za pomoć u vođenju mjesne Crkve koja mu je povjerena, njegovu zagovoru povjerava svoju biskupiju, sve svoje svećenike i suradnike laike, te ga moli za pomoć kako bi njegova biskupska služba bila plodonosna i blagoslovljena kakvo je bilo i djelovanje tog Božjeg ugodnika.

Pozvao je vjernike da s toga hodočašća ponesu kao poruku tri aspekta u kojima nam bl. Bonifacio može biti posebno uzor: njegova vjernost Kristu i Evanđelju, jednostavnost i nepokolebljivost kojom je branio Istinu Evanđelja te posvećenost ljudima. I ja mu se u svojim zazivima utječem za zagovor kako bi ga mogao što bolje slijediti u ta tri aspekta, a napose kako bi, poput blaženika, znao biti blizak ljudima i imati povjerenja i uvažavanja prema suradnicima laicima. U tom svjetlu njegovu zagovoru povjeravam moju biskupsku službu i upravljanje biskupijom koja mi je povjerena. Došavši na čelo Tršćanske biskupije našao sam ondje, uz druge svece mučenike te mjesne Crkve i tog, tada tek nedavno beatificiranog Božjeg ugodnika i zajedništvo žive Crkve na koju zazivam Božji blagoslov, zaključio je nadbiskup Crepaldi. 

Na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio svima koji su uložili svoje napore u realizaciju toga  hodočašća, a napose Katoličkoj akciji Tršćanske biskupije. Predstavnik organizacijskog odbora, Mario Ravalico izrekao je zahvalnost nekolicini mještana Krasice, Grožnjana i Buje koji ih uvijek rado dočekaju kada hodočaste u taj kraj, i koji, unatoč godinama, održavaju živi spomen na bl. Bonifacia. (G. Krizman)

  

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.