Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Miroslav Bulešić

Slika bl. Bulešića na dar župi Karojba

U nedjelju, 19. kolovoza, petog dana Devetnice bl. Miroslavu Bulešiću, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju vlč. mr. Ilija Jakovljević predvodio je misno slavlje u župi Svih Svetih u Karojbi gdje je blaženik slavio svoje posljednje ovozemaljske vazmene blagdane, 1947. godine, nekoliko mjeseci prije mučeništva. Vlč. Jakovljević je tom prigodom Župi Karojba poklonio umjetničku sliku, portret blaženika, ulje na platnu, rad umjetnika Ivana Katića iz Slavonskog Broda.

Propovjednik je na početku homilije, komentirajući ulomak iz Ivanova evanđelja o Isusu kao Kruhu Života, istaknuo kako se i blaženi Miroslav Bulešić u potpunosti predao Kristu te tako na kraju postao Kruh Božji. Podsjetio je kako je bl. Miroslav upravo u Karojbi proveo svoje posljednje ovozemaljske vazmene blagdane, ispovijedao, pohodio bolesnike, te ondje simbolično započeo svoj križni put. Naime, upravo su mu ondje darovali janje s crkvenom vrpcom oko vrata, „Lijep je to dar, ali i veoma znakovit.“, rekao je tada blaženik, prenijeli su kasnije svjedoci. Nakon četiri mjeseca on je sam postao to janje, a crvena vrpca oko vrata bila je od njegove krvi kada je ubijen nožem, istaknuo je vlč. Jakovljević. Napose sada, u danima kada cijelo mjesto Karojba proživljava tugu zbog tragične pogibije jednoga mladoga čovjeka, i kada bi ljudski bilo najlakše osuditi, vlč. Jakovljević je pozvao okupljene da se mole za zagovor bl. Bulešiću, da poput njega mogu smoći snage za oprostiti, po blaženikovu geslu „Moja osveta je oprost.“

Miroslav Bulešić nosio je svima Isusa Krista, starima, bolesnima, molio je da Bog blagoslovi i čovjeka koji je po partijskom naputku pokušao narušiti dostojanstvo vazmenih blagdana u župi. Propovjednik je pozvao okupljene da po uzoru na blaženika donose Isusa Krista u svoje domove, u svoje obitelji, te da u ovoj Devetnici mole za sebe i za svoje obraćenje, kakao bi po uzoru na njega bili Sveta Hostija, Kruh Božji u svojim obiteljima i svakodnevnom okruženju.

Na kraju misnoga slavlja prigodnu zahvalu vlč. Jakovljeviću izrekao je župnik domaćin vlč. Rudi Koraca. Prije završnog blagoslova predvoditelj je pročitao prigodno razmatranje uz peti dan Devetnice, izmoljene su Litanije bl. Miroslavu Bulešiću, te je sve okupljene pozvao na svečano misno slavlje obilježavanja 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu u petak, 24. kolovoza.

(G. Krizman)

Najave