Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Proslava 50 godina Župe sv. Pavla ap. u Puli – prikaz

Predstavljena knjiga o pola stoljeća župe

Reportaže o Župi sv. Pavla apostola u Puli – Tv Nova

Nakon održane devetnice pulska župa sv. Pavla apostola proslavila je u petak, 29. lipnja 2018., o svetkovini sv. Petra i Pavla apostola, 50 godina postojanja. Tim je misnim slavljem porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša zahvalio Bogu za 25 godina svećeništva.

Misi su, uz mnoštvo vjernika, nazočili i predstavnici civilnih vlasti: pročelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević, zamjenica župana Giuseppina Rajko, dogradonačelnica Elena Puh Belci i načelnik Općine Medulin Goran Buić. Među 30ak koncelebranata bio je i prvi župnik te župe, vlč. Lucijan Ferenčić. Jedno od misnih čitanja pročitala je Marija Berljavac, koja je bila u službi čitača i na svečanoj misi osnivanja župe davne 1968. godine.

Prilog – Vijesti iz života Crkve, HKR, 30. 6. 2018.

{mp3}180630vzc-svpavao{/mp3}

Biskup je u prigodnoj homiliji, kroz poslanice sv. Pavla istaknuo faze koje je sveti Pavao prolazio u svome duhovnome rastu. Prvu fazu njegovog duhovnog rasta nakon obraćenja biskup je prepoznao u Poslanici Galaćanima, napisanu oko 50 godine, gdje se sv. Pavao naziva apostolom, ne od ljudi nego od Boga, Kristovim apostolom. On od samog početka svoga navjestiteljskog djelovanja želi istaknuti važnost Isusa Krista, a ne sebe, i uvijek je naglašavao djelovanje u zajedništvu s apostolima. U Poslanici Korinćanima Pavao se naziva „najmanji od apostola“, čime se ističe njegova poniznost. Nadalje, u trećoj fazi Pavlova duhovnoga rasta, u Poslanici Efežanima on za sebe kaže  da je „najmanji od svih kršćana“. Ističe da mu je čast biti sluga Kristov, i razjašnjavati ono što je bitno za Crkvu i svakoga vjernika. I, na kraju, u poslanici Timoteju, on piše da je „najveći grešnik koji postoji“. Pavao zahvaljuje Kristu što ga je izabrao. Bog je u sv. Pavlu vidio potencijal. Nadalje mu zahvaljuje na snazi koju mu je dao i na povjerenju koje mu je, iako nezasluženo, iskazao. I nama biva iskazano povjerenje, rekao je biskup, zapitajmo se da li mi na svojim službama opravdavamo to povjerenje. Sveti Pavao se, u svojim zapisima, često prisjeća svojih grijeha prije obraćenja, a to čini iz više razloga. Kada se sjećamo svojih starih grijeha to nam pomaže da ne budemo oholi. I mi se trebamo podsjećati svojih grijeha, da ne budemo koji će biti oholi i odvojeni od stvarnosti, zanemarivati grijehe i opravdavati ih. Sv. Pavao se prisjeća grijeha da ga to potakne na činjenje većih i boljih stvari, jer je svjestan onoga što je Isus za njega učinio. Iz toga je Pavao crpio snagu za činjenje dobra za druge i za poticanje drugih na dobro.

Mons. Kutleša je nadalje citirao i pojasnio poznatu rečenicu sv. Pavla “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.“ On time želi reći da je živio svoj život najbolje što je znao, u mnogima je stvarima pobijedio, u mnogima i nije, ali važna je nakana. Htio je činiti dobro, učinio je sve najbolje što je mogao u svome životu. I mi smo pozvani da učinimo sve što možemo. Poput sportaša koji je u utrci dao sve od sebe i mi ćemo tada osjećati to isto zadovoljstvo. Riječima „trku završio“ sveti Pavao nas poziva da trku započnemo i dovršimo, neovisno o uspjehu da svoju životnu trku završimo kao vjernici. Riječima „vjeru sam sačuvao“ sv. Pavao kaže da je u životu poštivao pravila, i u najtežim trenutcima patnje, te na isto poziva i nas.  

Biskup je homiliju zaključio istaknuvši važnost osobnog duhovnog rasta, ali i rasta u zajedništvu župne zajednice. „U tih šesnaest, sedamnaest godina duhovnoga rasta sv. Pavao je spoznao što je bit života, tko je on i što je on pred Isusom Kristom. Nemojmo se zadržati samo na onoj prvoj fazi, nego, kao vjernici, kao osobe, ali i kao župa, trebamo duhovno napredovati. Župa nema smisla ako uvijek ostajemo isti i držimo se svojih grijeha nego trebamo rasti i napredovati, da se vidi taj konstantni napredak na svima koji dolaze u ovu crkvu. Pravi smisao župe je da budemo bolji i pošteniji ljudi. Ako budemo tako činili onda ćemo ostvariti svoju misiju koja je svakome čovjeku povjerena, a čovjek treba znati što je njegova misija i treba prihvatiti ono što mu Bog u njegovu životu povjerava“, naglasio je biskup.

Na kraju euharistijskog slavlja biskupu su u ime župne zajednice Župe sv. Pavla apostola poklonili misnicu.  

Generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac čestitao biskupu 25. obljetnicu misništva, a kalež, poklon od svećenika biskupije uručio mu je mladomisnik Damir Štifanić.

Svečano večernje misno slavlje, na kojem se također okupio veliki broj vjernika, predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac.

Večer uoči proslave, nakon posljednjeg dana trodnevnice koju je predvodio o. Ivan Matić, u župnoj crkvi je predstavljena knjiga o 50 godina Župe sv. Pavla apostola u Puli. O društveno povijesnim aspektima vremena nastanka župe govorio je dr. sc. Stipan Trogrlić. O crkvenim prilikama toga vremena govorio je vlč. mr. Ilija Jakovljević, o tehničkim aspektima knjige Mirjana Ferenčić, a na kraju sa još ponekim povijesnim detaljima te prigodnim zahvalama okupljenima se obratio župnik, preč. Milan Mužina. (G. Krizman)

 

 

 

Najave