Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

Započela trodnevnica uoči svetkovine sv. Tome apostola

U pulskoj katedralnoj župi i stolnoj crkvi, katedrali Uznesenja Marijina, započela je u subotu, 30. lipnja trodnevna duhovna priprava za ovogodišnju proslavu svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule.

Misno slavlje prvoga dana predvodio je vlč. Antun Nižetić, župnik Premanture, uz koncelebraciju kanonika pokorničara Pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Željka Stavera te župnika domaćina vlč. Rikarda Lekaja. Vlč. Lekaj je, pozdravljajući predslavitelja, napomenuo kako je on župnik u župi gdje je rođen i pokopan blagopokojni biskup Antun Bogetić, a koji je na posljednje počivalište, u premantursku župnu crkvu sv. Lovre ispraćen upravo iz pulske katedrale.

Vlč. Nižetić je u prigodnoj homiliji, tumačeći poruku dnevnog evanđelja, citirao riječi rimskog satnika „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj.“ Te naglasio kako je Crkva te riječi smatrala toliko značajnima i znakovitima da su unijete i u misal. U nastavku homilije propovjednik se osvrnu na snagu i značaj riječi, jedne riječi koja može preobraziti život čovjeka, poput moćne kemikalije čija kap može preobraziti veliku količinu nečega do čega dopre. Podsjetio je i na sv. Augustina, koji u svojim Ispovijestima spominje kako je čuo Riječ i obratio se. Propovjednik je nadalje istaknuo kako se čovjek mora boriti da mu zlo ne obavije dušu, a jedno od čestih zala današnjeg vremena je upravo besmislenost života bez Boga. Zla treba biti svjestan, te se nastojati od njega distancirati na dva načina, kajanjem i borbom protiv pokušaja da nas zlo obuzme, a najbolji lijek protiv zla je upravo vapaj Bogu, „ Samo reci riječ i ozdravit će duša moja.“, zaključio je propovjednik.

Trodnevnica se nastavlja u nedjelju, 1. srpnja, večernjim misnim slavljem u katedrali koje će predvoditi vlč. Zvonimir Badurina Dudić, župnik Poljica na Krku. Nakon pobožnosti krunice u 18.30 započeti će misno slavlje s homilijom na temu “Euharistija kao izvor obiteljskog života “.

Sutra drugog dana trodnevnice, u 18.30 započinje svečana molitva Prve večernje a zatim će misu s homilijom na temu “Dati se voditi od Boga” održati vlč. Badurina.
Nakon mise svoje će svjedočanstvo izreći glazbenici Marija Husar Rimac i Alana Hržica.

Na svetkovinu sv. Tome, središnje svečano misno slavlje s početkom u 19 sati predvodit će mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH u koncelebraciji sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.

U 20.30 na Trgu sv. Tome ispred katedrale uslijedit će koncert duhovne glazbe koje će realizirati Marija Husar Rimac, Alan Hržica i Bruno Krajcar.

Najave