Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Grožnjan: Proslava sv. Florijana i Dana istarskih vatrogasaca

U organizaciji Vatrogasne zajednice Istarske županije, JVP Umag i DVD Buje, u Grožnjanu je 12. svibnja održana svečanost u čast Sv. Florijana i Dana istarskih vatrogasaca, koja je započela svečanom procesijom u kojoj su, uz zvuke Limene glazbe Babići, sudjelovali vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Istre, vatrogasci iz Slovenije i Italije, gosti iz vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, predstavnici Istarske županije, općina i gradova, pomladak DVD-a Buje, mještani i drugi gosti.

Zbog lošeg vremena, svečana sveta misa održana je u Župnoj crkvi Sv. Vida, Modesta i Krešencije u Grožnjanu, a tokom iste molilo se i za pokojne vatrogasce koji su stradali prigodom spašavanja ljudi i imovine.

Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Vilim Grbac, generalni vikar Porečke i  Pulske biskupije, a koncelebrirali su svećenici: Damir Brizić, župnik u Bujama, Antun Tonči Jukopila, župnik u Oprtlju, vlč. Luka Pranjić, župnik u Novigradu i Miroslaw Paraniak, grožnjanski župnik.

U propovijedi je mons. Grbac istaknuo vrline svetog Florijana koji je bio kršćanin iako je bio rimski vojnik. Odlučio je biti prezren, ismijan, ostati vjeran Bogu, Isusu Kristu, po cijenu života, odbio je progoniti kršćane i poručio caru da je spreman doživjeti sudbinu namijenjenu drugim kršćanima. Bio je svjestan da postoje vječna načela od kojih čovjek ne smije odustati, kojima se ne može trgovati. Prije svega ljubav prema bližnjemu.

„Sv. Florijan je pokazao da se za vrijednosti isplati umrijeti, pokazao je hrabrost koju i vi pokazujete svima, dajući primjer drugima. I vaše je poslanje takvo, izlažete se opasnosti da bi pomogli drugima, žrtvujući se za ljudske i druge vrijednosti, da bi drugima bilo bolje“, poručio je vatrogascima mons. Grbac dodajući kako je vrlo lijepo što se tako časna dužnost i poslanje kakvo je vatrogastvo prenosi na mlade.

 Kad su vatrogasci odlučili uzeti sv. Florijana za svoga zaštitnika, prepoznali su u njemu cjelovitu osobu, primjer vjere i solidarnosti, poput spremnosti i solidarnosti vatrogasaca, koja se ubraja u uzore humanosti, dobrote i nesebičnosti. Kršćani u tim vrlinama vatrogasne službe prepoznaju Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu

Okupljenima su se obratili županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, župan Istarske županije Valter Flego i predsjednik DVD-a Buje Goran Rašić.

Zajedničko druženje nastavljeno je u Marušićima.

(Txt i foto: Valerija DM)

 

Najave