Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

„Srce mi upoznaj“

U Pazinu održana korizmena duhovna obnova za mlade pod geslom „Srce mi upoznaj“

U nedjelju, 11. veljače 2018., u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina održan je dijecezanski susret mladih u suorganizaciji Vijeća za mlade Porečke i Pulske biskupije te pazinskih franjevaca.

Tridesetak mladih iz raznih dijelova biskupije sudjelovalo je, u jednoj od samostanskih dvorana duhovnom programu kojeg su vodili franjevci iz tog samostana: fra Josip Vlašić, fra Darko Tepert, fra Drago Vujević i fra Marinko Klaić. Nakon uvodnog pozdrava duhovni nagovor održao je fra Josip Vlašić. On je izlaganje započeo spomenuvši Nikodema te pojasnivši kontekst njegove želje i okolnosti njegovog susreta a Isusom. Na njegovim je primjeru sistematski prikazao koji su neophodni preduvjeti za naš susret s Isusom u ovoj korizmi: odluka, volja, realizacija konkretnih okolnosti kada i gdje te askeza, pokora, kojom se, umanjujući neku ugodu kako bi činili dobro bližnjemu, približavamo Bogu. Predavač je nadalje pojasnio pojam tri vrste ‘duhovne noći’: ‘noć duše’ kada se Bog zaogrne mrakom kao koprenom kako ga čovjek ne bi ljubio zbog darova, već zbog njega samoga, rekao je fra Josip, potom ‘noć grijeha’ u koju se čovjek dovede neurednim životom, te ‘noć srca’, kada čovjek moli Boga da ga prosvijetli o njegovu životu. Govoreći nadalje o Nikodemovom susretu s Isusom fra Josip je pojasnio pojam novog početka koji se ondje spominje, riječ je o novom rođenju Duhom Svetim, o novom početku s novim srcem kojeg osjete oni koji, susrevši Isusa, dožive iskreno obraćenje.  

Drugi dio, bdjenje pred Raspetim, vodio je fra Marinko Klaić. On je na početku kratko pojasnio da je lik Raspetoga na velikom platnu preko cijele dvorane replika Raspetoga s križa iz crkvice sv. Damjana u Asizu gdje je sv. Franjo Asiški čuo poticaj da ‘popravi crkvu’. Bdjenje i razmatranje Riječi Božje popraćeni su zvucima gitare te čitanjem psalama. Na početku su okupljenima podijeljene platnene trake na koje su trebali zapisati ono što ih najviše priječi u susretu s Isusom, u življenju vjere, te su potom jedni drugima međusobno tim trakama simbolično svezali ruke. Zatim su okupljeni jedan po jedan prilazili liku Raspetoga na platnu te stavljali svezane ruke u otvor na mjestu Isusove rane. S druge strane platna je bio fra Darko Tepert koji je odvezao pružene ruke te u njih stavio svijeću.

Nakon tog maštovitog bdjenja prepunog simbolike uslijedila je prigoda za ispovijed.

Potom je misu predvodio fra Darko Tepert. U propovijedi je govorio o Gospodinu koji nam kroz naše osobne povijesne trenutke, krštenja, obraćenja, ispovijedi uvijek pruža svoju ruku. Na misi su okupljeni obnovili krsna obećanja uz svijeće koje su primili kroz Kristov otvoreni bok na platnu.

Susret je završio skromnim agapeom i druženjem.

Najave