Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Pula: Središnja proslava Dana posvećenog života

Središnja proslava Dana posvećenog života u Porečkoj i Pulskoj biskupiji o blagdanu Svijećnice održana je tradicionalno u Samostanu sv. Franje Asiškog u Puli. Misno slavlje predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru, u suslavlju s više redovnika, u nazočnosti brojnih redovnica te mnoštva vjernika.

Svečanost je započela blagoslovom svijeća u sugestivnoj atmosferi klaustra tog drevnog samostana. Govoreći o blagdanu Svijećnice biskup je pojasnio simboliku procesije s upaljenim svijećama kao hod za Kristom koji je Svjetlo Vjere. Svijećnica je poveznica između Božića i Uskrsa, Krist je rođenjem raspršio tmine grijeha, a svjetlo Uskrsa dolazi nakon tame Velikog petka, naglasio je biskup između ostalog te istaknuo kako Krist rasvjetljava tajnu života i smrti te nam otvara vrata u blaženu vječnost. Podsjetivši kako upaljena svijeća prati vjernika od krštenja do posljednjeg časa, biskup je spomenuo i bl. kardinala Alojzija Stepinca čiji ćemo blagdan uskoro proslaviti, koji je dočekao posljednje ovozemaljske trenutke s upaljenom svijećom u ruci. Blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu je ujedno i simbol našega prikazivanja sebe, svoga rada, molitve, djela i trpljenja Bogu, što činimo sa svakim sudjelovanjem na misnome slavlju. Pojasnivši i treće značenje blagdana Svijećnice, kao Dana osoba posvećenog života, koji je ustanovljen htijenjem sv. pape Ivana Pavla II., biskup je naglasio kako se ta misa slavi uz ostalo i za sve preminule redovnike i redovnice. Svijećnica označava i dan susreta Isusa s onima koji su ga u vjeri čekali, starcem Šimunom i proročicom Anom, oni su predstavnici svih onih koji svim srcem traže i očekuju Gospodina.

Svijećnica je dan prikazanja u hramu kada posebno mislimo na djecu i mlade koje prikazujemo Bogu, i preko sakramenata nastojimo približiti Bogu. To je dan kada i same sebe nastojimo prikazati Bogu, da bi Kristovom snagom mogli služiti svojim bližnjima. Neka Gospodin, koji nas je ovdje okupio po daru svoga Duha pomogne da bismo bili trajno u životu odsjaj njegova svjetla u našem svijetu u koji nas je poslao da budemo nositelji svjetla, zaključio je biskup.

Sva misna čitanja čitali su redovnici i redovnice iz raznih redova prisutnih na području Porečke i Pulske biskupije.

Na kraju misnoga slavlja uslijedila je obnova redovničkih zavjeta a predvoditelju te svim sudionicima na kraju je zahvalio dijecezanski povjerenik za osobe posvećenog života o. Đuro Hontić. On je ukratko podsjetio na povijest Dana osoba Bogu posvećenog života, kojeg je ustanovio sv. papa Ivan Pavao II. 1997. godine. Na taj se dan nastoji svima, a posebno mladima približiti dar posvećenog života. Napomenuo je problem nedostatka mladih zvanja u redovničkim zajednicama te zahvalio biskupu na upućenim poticajnim riječima.

Misno slavlje glazbeno je uzveličala Grupa Oton.

 

 

Najave