Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

U Rijeci otvoren Centar za mlade „Bl. Miroslav Bulešić”

Riječki nadbiskup Ivan Devčić blagoslovio je u srijedu 18. listopada Centar za mlade Riječke nadbiskupije „Bl. Miroslav Bulešić”, te u zajedništvu s porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom i mnogobrojnim svećenicima u kapeli Centra predvodio svečano euharistijsko slavlje u povodu početka nove akademske godine. Porečka i Pulska biskupija darovala je Centru relikvije bl. Miroslava Bulešića koje je nadbiskup Devčić ugradio u blagoslovljeni oltar.

Riječki nadbiskup izrazio je želju da novootvoreni Centar mladima bude drago mjesto gdje će sazrijevati u kršćanskoj vjeri, a bl. Bulešić nadahnuće za vjerno življenje evanđelja.
Na misi je propovijedao porečki i pulski biskup koji je na početku zahvalio nadbiskupu Devčiću što je Centar nazvan po bl. Bulešiću. Govoreći o životu ovog blaženika, mladima je poručio kako je bio običan mladić i svećenik koji je iskoristio trenutak kojega mu je Bog darovao i opredijelio se za Krista. I mi u svome životu imamo tolikih trenutaka kada se možemo opredijeliti za Gospodina, ali padamo na malim stvarima, upozorio je propovjednik. Potaknuo je mlade da se zapitaju čine li one male stvari koje Bog od nas traži. Bl. Bulešić je bio svjestan prolaznosti života te onoga što će pred lice Božje donijeti – djela i odluke. Neka vam on i njegova djela budu poticaj u studiranju da možete duhovno i intelektualno rasti, rekao je mons. Kutleša.
Istaknuo je da je ovaj blaženik bio povezan sa svojom Crkvom i narodom. Nikada se toga nije odrekao te nas potiče da budemo svjesni onih stvari koje su naši roditelji i preci baštinili. Sve što imamo trebamo njima zahvaliti i ne biti ljudi koji samo traže, nego osobe koje su spremne darovati se za druge. Primjer su nam naši roditelji koji su se iz ljubavi prema nama žrtvovali za nas. Miroslava Bulešića progonili su i fašisti i komunisti, no on je ostao dosljedan i bio svijest i savjest društva. Biskup Kutleša potaknuo je studente da se odvaže ‘plivati uzvodno’ u vremenu kada to mnogi ne čine, te da se po uzoru na bl. Bulešića znaju žrtvovati i moliti. Bog od nas ne traži velike žrtve, nego male stvari, zaključio je.
Centar za mlade „Bl. Miroslav Bulešić” nalazi se u ulici Slavka Krautzeka br. 74., u neposrednoj blizini sveučilišnog Kampusa na Trsatu. Vodi ga povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marko Šarić. Osim redovnih nedjeljnih misa koje će biti slavljene u 20 sati, Centar će nuditi kvalitetne sadržaje namijenjene studentima i mladima poput: kateheza, klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, mogućnosti za ispovijed, tribine, hodočašća, filmske večeri i sl. Kateheze će voditi vlč. Šarić i vjeroučiteljica Maja Šimičić Roksandić. U Centru djeluje i Katolička knjižnica u kojoj se besplatno mladi mogu učlaniti i posuđivati knjige duhovnog katoličkog sadržaja. Također, svi koji žele katoličko štivo mogu darovati ovoj jedinstvenoj knjižnici.
Uz mnogobrojne svećenike, redovnike, redovnice i vjernike, otvorenje Centra svojim dolaskom podržala je prorektorica za studije i studente riječkog Sveučilišta Sanja Barić te pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj. Povjerenik za mlade vlč. Marko Šarić mladima će uvijek biti na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor. Za skorašnja zbivanja najavio je Hollywin – bdjenje uoči svetkovine Svih Svetih, a koje će se uz bogat program održati 31. listopada u 20 sati u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu, te predbožićnu duhovnu obnovu u Centru za mlade i studente. Također, svakog 24. u mjesecu u Centru će se održavati mala duhovna obnova uz čašćenje relikvija bl. Miroslava Bulešića. (IKA)

Najave