Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

Početak akademske godine u pulskom Sjemeništu “Redemptoris Mater”

Svečano obilježen početak nove akademske godine u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater”

U utorak 17. listopada 2017., u Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater”, u nazočnosti porečkog i pulskog biskupa i velikog kancelara Visoke teološke škole “Redemptoris Mater” mons. Dražena Kutleše, obilježen je početak nove akademske godine.

Nakon uvodne molitve, u prvom dijelu svečanosti rektor Sjemeništa don Piergiorgio De Angelis pozdravio je uz biskupa ordinarija i ovogodišnjeg gosta predavača prof. dr. Željka Tanjića, zatim ekipu odgovornih za Neokatekumenski put na ovim prostorima don Giacoma Rainerija, Luciju Toso i Tomasza Marinowskog, rektora Sveučilišta u Puli dr. Alfija Barbierija i rektora Sjemeništa “Redemptoris Mater” u Trstu mons. Janeza Oberstara. Rektor De Angelis je u potom pročitao pozdravno pismo nadbiskupa mons. Giampaola Crepaldija, tršćanskog biskupa, te je na kraju pozdravio ovogodišnje diplomante, kao i sve profesore i goste.

U nastavku rektor se prisjetio mons. Antuna Bogetića, preminulog u travnju ove godine, koji je po njegovim riječima “s velikom hrabrošću i proročkim duhom prije 26 godina otvorio naše sjemenište.” Prisutni su zatim pogledali kratki video isječak u kojem se biskup Bogetić prisjeća povijesti Sjemeništa naglašavajući da se tada “dogodilo nešto što nikada ne bismo mogli ni pomisliti – toliko svećenika i djela Božje providnosti”.

Također je najavio obilježavanje 50 godina Neokatekumenskog puta u Rimu, gdje će članovi Neokatekumenskog puta iz cijelog svijeta s papom Franjom proslaviti ovaj događaj.

Rektor se zatim prisjetio i obilježavanja 70. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića rekavši da je njegov zagovor u životu sjemeništa do danas uvijek bio snažan i vidljiv te je naglasio da Sjemeneište čuva originalni dnevnik i relikvije bl. Bulešića kao pomoć u formaciji bogoslova. Nakon što je pročitao kratki ulomak iz blaženikovog dnevnika u kojem se vidi Bulešićeva ljubav i odgovornost prema svom pozivu i duboko zajedništvo s Isusom Kristom, rektor se prisjetio i Carmen Hernandez, suinicijatorice Neokatekumenskog puta, koja je u svojoj ljubavi prema Crkvi prenijela Putu, a time i Crkvi, bogatstvo nauka Drugog vatikanskog koncila, ponajprije ponovnog otkrića Pashalnog misterija i kršćanske inicijacije. Bio je to uvod u vrlo sadržajno inauguralno predavanje prof. Tanjića pod naslovom “Hermeneutika i recepcija II. vatikanskog koncila”.

Citirajući papu Benedikta, koji je u svom govoru Rimskoj kuriji iz 2005. godine, govorio o dva načina tumačenja Koncila: hermeneutici diskontinuiteta i hermeneutici reforme, kontinuiteta. Upravo hermeneutika reforme, po riječima predavača, donosi u prvi plan Osobu Isusa Krista i važnost navještaja vječnih istina na novi način i u novim okolnostima. Naglasio je važnost Riječi Božje koja nije samo informacija, već kao živa riječ interpretirana u Crkvi postaje susret s Osobom Isusa Krista po djelovanju Duha Svetoga.

U drugom dijelu svečanosti mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski predvodio je u svečanu koncelebriranu euharistiju tijekom koje je u homiliji govoreći o farizejima naglasio da se govor o farizejima ne odnosi na ljude iz onog vremena nego da ta napast postaje uvijek iznova aktualna i za bogoslove, svećenike i sve vjernike; nazivajući tu pojavu “oholost oltara”, gdje upadamo u dvije vrste farizejske oholosti: prva je da unutar svoje službe tražimo prva mjesta, želimo svoje ostvarenje i svoje ambicije, da nas druge hvale i vide – time je naša plaća već dobivena. Druga napast je živjeti bez odnosa s Bogom, pri čemu mnogi imaju ljudske kvalitete, naglasio je otac biskup, ali bez odnosa s Kristom nemaju autentičnosti, ne žive ono što propovijedaju i samim time gube, poput farizeja, proročki duh. (vlč. J. K.)

 

 

 

 

Najave