Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Majčin dan u žminjskoj župi

Dana 14. svibnja 2017. godine, na petu vazmenu nedjelju, posebno svečano bilo je u crkvi Sveta Marija „Svetomore“. Toga je dana žminjska župa, zajedno s hodočasnicima iz okolice, pohodila tu crkvu koja se nalazi na cesti između Žminja i Svetvinčenta. Kao što dolikuje hodočašću, nekolicina župljana se iz Žminja uputila prema odredištu pješice.

Župnik se u prigodnoj homiliji osvrnuo na lik Majke Božje napose kao uzor vjere, a o njezinoj majčinskoj ulozi naglasio je kako bi saznanje o Marijinoj ljubavi prema svima nama trebalo rezultirati boljim međuljudskim odnosima, napose onim obiteljski. Iz poštovanja i ljubavi prema Mariji trebali bi te odnose, ako su narušeni, popraviti. Neka plod današnjeg hodočašća bude, po uzoru na Mariju, naša jača vjera, povjerenje i pomirenje među nama u našim obiteljima, istaknuo je propovjednik.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je blagoslov vozača i automobila, te procesija oko crkve uz prigodne pjesme, koja je zaključena završnom molitvom pred Presječenim monolitima, spomenikom koji je nedaleko te crkve podignut u spomen svim svećenicima i sjemeništarcima ubijenim u 2. svjetskom ratu i poraću.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima održan je glazbeno poetski program posvećen Majčinom danu, na kojem su nastupili Župni zbor i mladi pjevači žminjske župe, te pjesnici i recitatori.

Najave