U subotu, 8. travnja 2017., na Hrvatskome katoličkom radiju, na poziv novinara Domagoja Pejića, gostovao je doc. dr. sc. Ivan Milotić, docent je na Katedri za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim brojne stručne literature iz svog znanstvenog područja dr. Milotić autor je vrijednih izdanja iz domene povijesti, napose povijesti Crkve u Istri. U tom kontekstu nositelj je projekta monografije „Crkva u Istri – povijesna i kulturna baština“ (2010.), kapitalnog djela koje u prestižnom izdanju donosi sistematski prikaz povijesti i sadašnjosti sakralnih objekta u Istri.

Osim o zanimljivostima rada na tom projektu, dr. Milotić govori o pojavi bratovština u Istri, o povijesnom razvoju crkvene sistematizacije, o Apostolskoj administraturi, te o značajnim obljetnicama koje ćemo obilježiti u jesen ove godine: obljetnici mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, obljetnici uspostave Pazinske apostolske administrature te dolazak mons. dr. Dragutina Nežića te četrdeset godina od uspostave današnjeg uređenja Porečke i Pulske biskupije, kada je papa Pavao VI. bulom Prioribus saecoli (1977.) Pazinsku apostolsku administraturu učinio je sastavnim dijelom Porečke biskupije.

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 20 Srp 2020
Proslava blagdana sv. Margarete

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.